MODRÝ PORTUGAL
Sklep
Modrý Portugal je označován zkratkou MP a jedná se o starou moštovou odrůdu révy vinné, určenou převážně k výrobě červených vín.Pro naše zákazníky budeme postupně vydávat doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: nároky na půdu má tato odrůda nízké, snáší dobře suché klima, při vlhkých a příliš dusíkatých půdách trpí chorobami a mrazy.
Hrozen a víno: plodem je velká tmavomodrá až modročerná bobule, která je průměrně voskově ojíněná. Dužnina je bezbarvá, řídká s neutrální chutí. Barva vína bývá zpravidla světle rubínová, ve vůni můžeme hledat stopy peckovitého ovoce a koření, chuť vína je ovocná, lehčí s nižší kyselinou. Odrůda není příliš vhodná k archivaci.
Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 10 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)Ošetření rmutu
ENZYM COLOR PLUS v dávce 3 g/hl (enzym pro maceraci modrých hroznů)Dřevěná alternativa do kvasu
Pro lepší strukturu vína, můžete do kvasu použít OENOFIRST 01 v dávce 1 g/l (kombinace páleného a nepáleného dubu)
Fermentace
Kvasinky RED FRUIT v dávce 20 g/hl (elegantní a harmonická červená vína s výrazným ovocným aroma)Výživa pro kvasinky NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa do fermentace NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl (buněčné stěny kvasinek a celulóza)
Jablečno – mléčná fermentace
Po začátku fermentace můžete do rmutu přidat Bakterie VINIFLORA OENOSOšetření po fermentaci
TANENOL FRUITAN v dávce 3 g/hl (zvyšuje plnost a ovocné znaky vína)Zrání vína
Nádrž nerez s plovoucím víkemVýsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář