VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Sklep
Pro naše zákazníky budeme postupně vydávat doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.
Dnes si představíme odrůdu Veltlínské zelené, která do velkopavlovické podoblasti neodmyslitelně patří a její potenciál je zde velký. Tato odrůda pochází z regionu dolní Rakousko a je určena k výrobě bílých vín.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: nejvhodnější jsou slunečné, vzdušné a teplé svahy. Na půdu je náročná, vyžaduje hluboké a výživné půdy.
Hrozen a víno: bobule má různorodou velikost, slupka je středně silná, pevná se šťavnatou dužinou a sladce kořenitou chutí. Ve vůni vína můžeme hledat zelený pepř, lipový květ nebo zelené jablko. V chuti bývá kořenitost, jemně hořká mandle a lipový květ.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: nejvhodnější jsou slunečné, vzdušné a teplé svahy. Na půdu je náročná, vyžaduje hluboké a výživné půdy.
Hrozen a víno: bobule má různorodou velikost, slupka je středně silná, pevná se šťavnatou dužinou a sladce kořenitou chutí. Ve vůni vína můžeme hledat zelený pepř, lipový květ nebo zelené jablko. V chuti bývá kořenitost, jemně hořká mandle a lipový květ.
Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 20 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)
ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
MOSTGELATINE CF v dávce 80 ml/hl (odstranění nežádoucích tříslovin v moštu) nebo jako alternativa rostlinného původu bramborový protein PLANTIS PQ v dávce 5 g/hl
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace
Tanin: TANENOL CITRUS v dávce 3 g/hl pro zvýšení ovocného aroma vína
Kvasinky: Kvasinky OENOFERM VELTLINER v dávce 20 g/hl - ovocné, pepřovité a kořeněné aroma, typické pro odrůdu Veltlínské zelené
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa do fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do třetí třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Dřevěná alternativa do kvasu: pro aromatickou čistotu a lepší strukturu vína, můžete do kvasu použít OENOFIRST 00 v dávce 1 g/l
Možnost zrání vína – barikový sud: ICONE BLANC 225 L BDX (respektuje odrůdové aroma, zvýrazňuje objem a délku perzistence vína)
Příště se budeme věnovat další odrůdě vína a jejímu technologickém postupu výroby. V případě zájmu jsme schopni sestavit individuální výrobní protokol přímo na přání zákazníka.
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Kvasinky: Kvasinky OENOFERM VELTLINER v dávce 20 g/hl - ovocné, pepřovité a kořeněné aroma, typické pro odrůdu Veltlínské zelené
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa do fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do třetí třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Dřevěná alternativa do kvasu: pro aromatickou čistotu a lepší strukturu vína, můžete do kvasu použít OENOFIRST 00 v dávce 1 g/l
Možnost zrání vína – barikový sud: ICONE BLANC 225 L BDX (respektuje odrůdové aroma, zvýrazňuje objem a délku perzistence vína)
Příště se budeme věnovat další odrůdě vína a jejímu technologickém postupu výroby. V případě zájmu jsme schopni sestavit individuální výrobní protokol přímo na přání zákazníka.
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Doporučené přípravky zakoupíte na BS prodejnách nebo e-shopu.
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.