MULLER THURGAU
Pro naše zákazníky vydáváme doporučení na výrobu vína z jednotlivých odrůd révy vinné za použití přípravků z našeho sortimentu.
Dnes si představíme odrůdu Muller Thurgau.
Jedná se o moštovou odrůdu, určenou k výrobě bílých vín. Byla vyšlechtěna v roce 1882 křížením odrůd Ryzlink rýnský a Madlenka královská. Zkráceně má označení MT.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: na polohu má odrůda nižší nároky, půdy snáší spíše hluboké, těžké a vápenaté.
Hrozen a víno: bobule jsou malé až středně velké, slupka bobule má barvu žlutozelenou při větší vyzrálosti zlatožlutou. Slupka bývá středně silná a lehce ojíněná.
Barva vína je zelenožlutá, ve vůni můžeme najít stopy muškátu někdy i grapefruitu. Víno mívá nižší kyselinu a chuť peckovitého ovoce jako je broskev nebo meruňka.
Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 20 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
MOSTGELATINE CF v dávce 80 ml/hl (odstranění nežádoucích tříslovin v moštu) nebo jako alternativa rostlinného původu bramborový protein PLANTIS PQ v dávce 5 g/hl.
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace
Tanin: TANENOL CITRUS v dávce 3g/hl - pro zvýšení ovocného aroma vína)
Kvasinky: KVASINKY AROMA WHITE v dávce 20 g/hl
nebo KVASINKY Q CITRUS v dávce 20 g/hl
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa od druhé poloviny fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do poslední třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Ležení a zrání vína: nerezová nádrž o různém objemu
Příště se budeme věnovat další odrůdě vína a jejímu technologickém postupu výroby. V případě zájmu jsme schopni sestavit individuální výrobní protokol přímo na přání zákazníka.
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.