SAUVIGNON
Pro naše zákazníky vydáváme doporučení na výrobu vína z jednotlivých odrůd révy vinné za použití přípravků z našeho sortimentu.
Dnes si představíme odrůdu Sauvignon.
Sauvignon je starobylá francouzská odrůda révy vinné, která pochází patrně z oblasti Bordeaux. Vznikla spontánním křížením Chenin Blanc a Tramín.
Vhodná půda a poloha pro pěstování: dobré jsou vyšší polohy, chráněné před mrazem. Půdy má raději sušší, kamenité i písčité.
Hrozen a víno: bobule je u odrůdy Sauvignon malá až středně velká, barvy žlutozelené a při plném vyzrání až zlatožlutá. Slupka je středně ojíněná, silná, pevná a hůře oddělitelná od dužniny.
Víno má barvu zelenožlutou, vůně i chuť vína bývá často po černém rybízu, angreštu, zeleném pepři i broskvích. U vín s vyšším zbytkovým cukrem můžeme najít chuť meruňky, pomeranče, ananasu, popřípadě manga.
Technologie výroby vína - zelený profil vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 20 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)ENZYM AROM MP v dávce 1 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
MOSTGELATINE CF v dávce 80 ml/hl (odstranění nežádoucích tříslovin v moštu)
nebo jako alternativa rostlinného původu bramborový protein PLANTIS PQ v dávce 5 g/hl.
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace
Tanin: TANENOL CITRUS v dávce 3g/hl - pro zvýšení ovocného aroma vínaKvasinky: KVASINKY Q4 dávce 20 g/hl
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa do fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do poslední třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Technologie výroby vína - ovocný a tropický profil vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 20 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu)ENZYM AROM MP v dávce 2 g/hl (enzym pro výrobu aromatických vín)
Ošetření a číření moštu
MOSTGELATINE CF v dávce 80 ml/hl (odstranění nežádoucích tříslovin v moštu)
nebo jako alternativa rostlinného původu bramborový protein PLANTIS PQ v dávce 5 g/hl.
ENZYM RS v dávce 1 ml/hl (rychlé pročištění moštu a lepší sedimentace moštu)
Fermentace
Fermentace: PROLIE FT v dávce 30 g/hl - před fermentací (stabilizuje a chrání thioly produkované během alkoholové fermentace)Tanin: TANENOL CITRUS v dávce 5 g/hl - pro zvýšení ovocného aroma vína
Kvasinky: Kvasinka Q9 dávce 20 g/hl
Výživa pro kvasinky: NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin)
Výživa do fermentace: NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl - buněčné stěny kvasinek a celulóza
Výživa do poslední třetiny fermentace: NUTRIFERM NO STOP v dávce 20 g/hl - snižuje riziko předčasného zastavení fermentace
Příště se budeme věnovat další odrůdě vína a jejímu technologickém postupu výroby. V případě zájmu jsme schopni sestavit individuální výrobní protokol přímo na přání zákazníka.
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář
Pro více informací pište na hejl@vinarskepotreby.cz nebo kontaktujte BS obchodní zástupce.