Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
FRANKOVKA

FRANKOVKA

Sklep

Pro naše zákazníky budeme postupně vydávat doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.

Frankovka je starobylá moštová odrůda révy vinné, určena převážně k výrobě červených vín. V České republice se pěstuje nejvíce na Moravě a zde je nejrozšířenější na Velkopavlovicku a Slovácku.
Do Státní odrůdové knihy České republiky byla tato odrůda zapsána v roce 1941.

Vhodná půda a poloha pro pěstování: odrůdě vyhovují nejteplejší jižní polohy s velmi dobrým osluněním. Dobře snáší půdy štěrkovité, suché i s vyšším obsahem vápníku. Naopak těžká a příliš vlhka půda není pro pěstování této odrůdy příliš vhodná.

Hrozen a víno: plodem je středně velká až velká kulatá bobule jednotné barvy a velikosti. Barva je tmavomodrá až modročerná, dužnina je bezbarvá a řídká. Slupka bobule obsahuje velké množství červeného barviva, a i proto má pak víno intenzivně rubínovou barvu, vůni ovocnou po švestkách, třešních a lesním ovoci. V chuti je víno plné, extraktivní s vyšší tříslovinou a vhodné k dlouhodobé archivaci.


















 

 

Technologie výroby vína:

Ošetření hroznů

ASSOTAN v dávce 10 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu) 

Ošetření rmutu

ENZYM COLOR PLUS v dávce 3 g/hl (enzym pro maceraci modrých hroznů)

Dřevěná alternativa do kvasu 

Pro lepší strukturu vína, můžete do kvasu použít OENOFIRST 01 v dávce 2 g/l (kombinace páleného a nepáleného dubu) 

Fermentace 

ES 488 v dávce 20 g/hl (zvyšují a zintenzivňují odrůdový charakter velmi zralých červených hroznů) 
Výživa pro kvasinky NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin) 
Výživa do fermentace NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl (buněčné stěny kvasinek a celulóza) 
TANENOL RED FRUIT v dávce 5 g/hl (pomáhá stabilizovat barvu a svým antioxidačním účinkem chrání před oxidací primárního aroma) 

Jablečno – mléčná fermentace

Po začátku fermentace můžete do rmutu přidat Bakterie VINIFLORA OENOS  

Ošetření po fermentaci

TANENOL FRUITAN v dávce 3 g/hl (zvyšuje plnost a ovocné znaky vína) 

Zrání vína

Sud barikový CLASSIC 225 l BDX, francouzský dub, MLT


Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů. Správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.


Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář