Enolog doporučuje: taniny a jejich využití
Taniny dokáží zásadním způsobem ovlivnit chuťové vlastnosti vína, barvu a celkovou stabilitu.
Mají schopnost vysrážet bílkoviny a působit antioxidačně, mají čiřící účinek, dokáží eliminovat těžké kovy, zlepšují organoleptický profil a mají bakteriostatické účinky. Pokud jsou hrozny napadené plísní šedou, dokáží eliminovat plísňové tóny a kromě jiného zabraňují předčasné oxidaci, takže vína s vyšším obsahem taninů mohou déle zrát.
Z naší nabídky doporučujeme:
UNICO 1 je elagický tanin, který potlačuje reduktivního aroma a aroma koňského potu. UNICO 1 může být použit jak u červených, tak i bílých vín pro zvýšení sladkých a toastových charakteristik. Redukuje také dojem hořkosti, trpkosti a suchosti. Jestli že se přidal před lahvováním, UNICO 1 zlepší komplexnost vůně vína bez ovlivnění filtrovatelnosti.
Dávkování:
- Bílé víno 1-10 g/hl
- Červené víno 1-15 g/hl
UNICO 2 je kondenzovaný tanin, získaný při nízké teplotě z pulpy červeného ovoce. Tento tanin eliminuje negativní aromatické prekurzory a přináší do vína ovocné, třešňové a černorybízové tóny. Může být použit jak u červených tak i bílých vín pro zvýšení sladkých a ovocných charakteristik. Redukuje také dojem hořkosti, trpkosti a suchosti bez ovlivnění filtrovatelnosti.
Dávkování:
- Bílé víno 2-15 g/hl
- Červené víno 5-25 g/hl
UNICO 3 je směs galických, elagických a kondenzovaných taninů. Unico 3 je vhodný pro zvýšení aroma a komplexnosti bílých vín. Jeho mimořádné složení umožňuje ovlivňovat redoxní potenciál vína a tak zvyšovat antioxidační ochranu. Doporučujeme pro ošetření bílých vín během zrání pro zdůraznění aromatické intenzity a komplexnosti. Pokud je aplikován při lahvování, zesiluje aromatickou komplexnost a dodává vínu svěžest.
Dávkování:
- Bílé víno 1-10 g/hl
TAN UVA je hroznový tanin extrahovaný z dobře vyzrálých bílých hroznových semen. Používá se do moštu nebo ihned po alkoholickém kvašení. Podporuje nejen lepší reakci mezi taniny a molekulami barviva, ale také dřívější sloučení a stálost. Produkt je zvláště doporučený pro hrozny s nedostatečnou zralostí, kde nemuselo dojít k dobrému vyzrání polyfenolů nebo na hrozny, které byly infikovány Botrytidou. V bílých vínech eliminuje přídavek ENARTIS TAN UVA množství proteinů a tím může redukovat množství použitého bentonitu. Navíc, přídavek ENARTIS TAN UVA zlepší strukturu a komplexnost vína. Bílým, červeným nebo rosé vínům přinášení ovocné tóny. Nakonec může maskovat i lehkou svíravost některých červených vín a tím snížit používání dalších krášlicích prostředků.
Dávkování:
- Bílé vino 3-10 g/hl
- Červené víno 3-10 g/hl
- Druhotné kvašení 1-3 g/hl
TAN FRUITAN je směs kondenzovaných taninů extrahovaných z fyziologicky zralých bílých hroznových semen. Tanin chrání proti oxidaci, zlepšuje stabilitu barviva a aromatických látek v průběhu času zrání. U bílých vín má pozitivní účinek na organoleptické vlastnosti vína, zlepšení intenzity a perzistence vůně bez vlivu na strukturu nebo rovnováhu kyselin ve víně. U červených vín zvyšuje plnost a ovocné aroma, kryje nadměrnou svíravost, která může redukovat potřebu dalšího číření.
Dávkování:
- Bílé vino 3-10 g/hl
- Červené víno 3-10 g/hl
- Druhotné kvašení 1-3 g/hl
TAN ELEGANCE je směs kondenzovaného taninu vyrobeného ze slupek bílých hroznů a galického taninu. Chrání mošt a víno před oxidací a zároveň zlepšuje strukturu a komplexnost. Může být použitý ve fázi kvašení, v této fázi dává moštu lepší stabilitu k oxidaci. Zlepší se barva i obsah polyfenolických látek, celková svěžest, obsah glycerinu a celková komplexnost vína. Může být aplikován také ve fázi zrání - zvýší se intenzita a délka dochuti. ENARTIS TAN ELEGANCE se doporučuje používat v bílých vínech, kvůli jeho schopnosti prodloužit životnost a zvýšit organoleptický profil.
Dávkování:
- Bílé víno 5-10 g/hl
Všechny taniny zakoupíte na všech našich prodejnách i e-shopu.