Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Deset bodů pro správnou finalizaci vína

Deset bodů pro správnou finalizaci vína

Sklep

Jaké kroky jsou nezbytné před lahvováním vína?

Důkladná příprava vína před plněním je až 80 % úspěchu kvalitního lahvování, zbylých 20 % připadá mikrofiltraci a sanitaci.

Než začnete o lahvování uvažovat, měli byste si být jistí těmito body:

1.    Víno po senzorické stránce vyhovuje Vaší představě
2.    Ve víně neprobíhají žádné mikrobiologické procesy
3.    Je ukončeno scelování vín a snižování (zvyšování) kyselin
4.    Jsou ukončeny jemné zásahy na doladění organoleptických vlastností a stabilizace vína
5.    Víno je stabilní na termolabilní bílkoviny
6.    Hladina volného SO2 a pH je konstantní
7.    Je dokončena stabilita vína proti vypadávání vinného kamene, popřípadě vinanu vápenatého
8.    Všechny analytické hodnoty vína jsou v mezích zákona
9.    Víno je v jiskrném stavu
10.    Je zabezpečen co nejmenší přístup kyslíku do vína


Takto připravené stabilní víno půjde dobře filtrovat na sterilních filtračních deskách, popř. mikrofiltrech.

Rozhodující vliv na správný termín lahvování musí být vždy senzorická kvalita vína.

                              
Zdroj: BS enologický tým (Ing. Miloš Vidlář a Bronislav Hejl)