Deset bodů pro správnou finalizaci vína
Sklep
Důkladná příprava vína před plněním je až 80 % úspěchu kvalitního lahvování, zbylých 20 % připadá mikrofiltraci a sanitaci.Jaké kroky jsou nezbytné před lahvováním vína?
Než začnete o lahvování uvažovat, měli byste si být jistí těmito body:
1. Víno po senzorické stránce vyhovuje Vaší představě2. Ve víně neprobíhají žádné mikrobiologické procesy
3. Je ukončeno scelování vín a snižování (zvyšování) kyselin
4. Jsou ukončeny jemné zásahy na doladění organoleptických vlastností a stabilizace vína
5. Víno je stabilní na termolabilní bílkoviny
6. Hladina volného SO2 a pH je konstantní
7. Je dokončena stabilita vína proti vypadávání vinného kamene, popřípadě vinanu vápenatého
8. Všechny analytické hodnoty vína jsou v mezích zákona
9. Víno je v jiskrném stavu
10. Je zabezpečen co nejmenší přístup kyslíku do vína
Takto připravené stabilní víno půjde dobře filtrovat na sterilních filtračních deskách, popř. mikrofiltrech.
Rozhodující vliv na správný termín lahvování musí být vždy senzorická kvalita vína.
Zdroj: BS enologický tým (Ing. Miloš Vidlář a Bronislav Hejl)