Vinan vápenatý versus vinný kámen - BS vinařské potřeby
Víte, jaký je rozdíl mezi hydrogenvinanem draselným (vinný kámen) a vinanem vápenatým?
Poměrně běžně se ve vínech nacházejí soli kyseliny vinné, které se spontánně srážejí a vytváří ve vínech zákaly, případně sraženiny. Nejčastěji se jedná o hydrogenvinan draselný neboli vinný kámen.
V poslední době se však setkáváme ve vyšších koncentracích také s vinanem vápenatým, na jehož stabilizaci jsou běžné přípravky ( CMC, ZENITH-polyaspartat, Arabská guma) neúčinné a krystalické zákaly tak vznikají i po přidání těchto přípravků.
Jediný způsob krátkodobé stabilizace vinanu vápenatého je kyselina metavinná, případně odstranění pomocí mikronizovaného vinanu vápenatého Enocristal Ca.
VINAN VÁPENATÝ
Jak se může dostat do vína?
- Odkyselení uhličitanem vápenatým (doporučuje se počkat 6-8 týdnů před lahvováním !!!!)
- Vápenatý bentonit - každý 100 g/hl bentonitu může zvýšit obsah vápníku přibližně o 5 až 7 mg/l. Bentonit sodný zvyšuje asi o 2 mg/l méně než bentonit vápenatý
- Čeření vín kaseinem nebo mléčnými produkty
- Kvašení a skladování vín v betonových nádobách
- Postřiky do vinohradu nahrazují se produkty na bázi mědi za ty, které obsahují vápník
- Půda přirozený zdroj vápníku
Vína, která podléhají MLF se stávají zranitelnější vůči srážení L-vínanu vápenatého. Je to kvůli výslednému zvýšení pH. Účinný inhibitor krystalizace L-vínanu vápenatého (kyselina jablečná) je nahrazen méně účinným (kyselina mléčná)
Mrazový test u vinanu vápenatého nezabírá!
- Nízká teplota má jen malý vliv na srážení vinanu vápenatého
- Nutnost provést laboratorní test!
Stabilita | Max. limit |
---|---|
Červená vína | 60 mg/l vápníku |
Bílá vína | 80 mg/l vápníku |
Možnosti odstranění vápníku:
- Elektrodialýza
- Mikronizovaný vinan vápenatý Enocristal superativo(odstranění vinanu vápenatého) doporučujeme provést stabilizaci vinanu vápenatého před stabilizací vinného kamene
Použití :
- Dávkování 50 g/hl
- Rozpustit ve víně 1:20
- Teplota vína 10-15 C
- Homogenní rozptýlení v celém objemu
- Nechat působit 7-15 dní
- Filtrace
Možnost stabilizace:
- Kyselina metavinná (pouze krátkodobý efekt)
Zdroj: Ing. Miloš Vidlář, Ing. Ondřej Horák, Ing. Michaela Osičková