Předsběrová analýza 40. týden
Nárust cukernatosti oproti minulému týdnu není nijak výrazný. Cukernatost se v průměru u bílých odrůd zvýšila o 1 °NM. U modrých odrůd je průměrná cukernatost 19,8°NM.
Hojně dochází k spontálnímu rozkvašení, mošty jsou hůře odkalitelné. Kvašení může probíhat rychle a bouřlivě, pokud není mošt dostatečně zchlazen.
Výhled na další dny předpokládá stále polojasno, s teplotami přes 20°C přes den a ochlazení v noci, kdy by častěji teploty mohly padat pod 10°C. Může se ojediněle objevit přeháňka.
Vinobraní pokračuje rychle a troufáme si říct, že sběr bílých odrůd je za větší polovinou.
Nárust cukernatosti oproti minulému týdnu není nijak výrazný. Cukernatost se v průměru u bílých odrůd zvýšila o 1 °NM. U modrých odrůd je průměrná cukernatost 19,8°NM a začíná stagnace nárustu zkvasitelných cukrů. Nejnižší cukernatosti mají odrůdy Veltlínského zeleného, které jsou na tom stejně jako Ryzlinky rýnské. Na těchto odrůdách se již bohužel často začíná objevovat i nežádoucí hniloba.
Nejvyšší cukernatosti z analyzovaných odrůd mají odrůdy Chardonnay a Tramíny, modrým odrůdám dominuje Rulandské modré s průměrnou cukernatostí 21,3°NM. Níže v grafu je znázorněn letošní průběh zvyšování cukernatosti právě u Rulandského modrého napříč podoblastmi.
V dalším grafu je naznačen vývoj cukernatosti v letech 2021 a 2023 u modrých odrůd. Vidíme, že se zvyšující se teplotou se může modrým odrůdám do budoucna dařit kvalitněji vyzrávat, dosahovat fenolické zralosti. To může působit také na stabilizaci červených barviv a harmonizaci přirozeně obsažených taninů.
Teplé počasí sice pomohlo dohnat 14denní zpoždění, které réva měla díky chladnějšímu jaru, ale zároveň přispělo k rychlému prodýchávání kyselin. U mnoha odrůd je potřeba mošty před kvašením dokyselit a tím upravit pH. Důležité je si uvědomit, že pH sníží pouze kyselina vinná. Pro podporu ovocného aroma je vhodné dokyselování kyselinou vinnou kombinovat i s kyselinou jablečnou v poměru 1:1.
Neustále tedy dochází k snižování titrovatelných kyselin. U bílých odrůd se průměrně jejich obsah snížil o 0,8 g/l na průměrných 6,1 g/l. U červených odrůd došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,4 g/l na průměrných 6,0 g/l. Kyselina jablečná během týdne v průměru klesla o 0,4 g/l, bílé odrůdy mají průměrně 2,8 a modré 2,3 g/l.
Hodnoty pH se téměř nezměnily, průměrná hodnota je kolem 3,40 u bílých i u modrých odrůd.
Obsah asimilovatelného dusíku (YAN) zůstává na přibližně stejných hodnotách, kolem 200 mg/l. Minimální požadavek YAN pro dobrou fermentaci u bílých moštů je od 150 mg/l a u červených od 100 mg/l. Pro čistou a ovocnou chuť doporučujeme u bílých odrůd 250 až 350 mg/l v závislosti na cukernatosti, odkalení a zdravotním stavu hroznů.
Přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení. Může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu. Je vhodné výživu přidávat v menších dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.
Stejný charakter dozrávání bobulí je i ve Znojemské podoblasti. I zde u některých odrůd dochází ke stagnaci nárustu cukernatosti. Za týden byl největší přírůstek cukernatosti u Veltlínského zeleného a u Svatovavřineckého, obě odrůdy mají shodně 20°NM. Průměr titrovatelných kyselin u bílých odrůd je 7,6 g/l, ale zde se pokles kyselin neprojevuje tolik, jako např. ve Velkopavlovické podoblasti. Za týden došlo k poklesu titrovatelných kyselin pouze o 0,2 g/l.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Předsběrová analýza hroznů 40. týden
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
VZ | Velké Bílovice | 21,5 | 222,4 | 13,2 | 4,5 | 3,37 | 6,6 | 1,1 | 85 | 244 |
VZ | Čejkovice | 17,0 | 179,9 | 10,7 | 5,1 | 3,19 | 6,9 | 0,5 | 44 | 139 |
TČ | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Velké Bílovice | 19,0 | 197,4 | 11,7 | 5,7 | 3,29 | 7,4 | 1,5 | 94 | 234 |
RR | Čejkovice | 20,0 | 204,2 | 12,1 | 7,9 | 3,03 | 8,4 | 3,0 | 49 | 144 |
CHA | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Čejkovice | 19,5 | 202,9 | 12,1 | 7,9 | 3,27 | 7,2 | 4,2 | 82 | 251 |
FR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Čejkovice | 17,0 | 175,9 | 10,5 | 7,0 | 3,23 | 7,4 | 2,5 | 84 | 267 |
FR | Velké Pavlovice | 19,5 | 202,2 | 12,0 | 6,2 | 3,40 | 5,1 | 2,9 | 69 | 243 |
RM | Velké Bílovice | 22,5 | 233,6 | 13,9 | 5,5 | 3,32 | 6,4 | 1,8 | 35 | 155 |
RM | Čejkovice | 20,5 | 211,4 | 12,6 | 5,4 | 3,55 | 6,8 | 1,9 | 82 | 290 |
RM | Velké Pavlovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Bílovice | 19,0 | 198,8 | 11,8 | 5,5 | 3,26 | 6,5 | 1,8 | 56 | 203 |
ZW | Velké Pavlovice | 20,0 | 208,6 | 12,4 | 5,5 | 3,22 | 7,0 | 1,2 | 38 | 143 |
CGS | Velké Bílovice | 17,0 | 180,8 | 10,7 | 5,7 | 3,42 | 6,3 | 2,6 | 102 | 238 |
CSG | Čejkovice | 18,5 | 192,1 | 11,4 | 7,7 | 3,25 | 7,7 | 4,1 | 54 | 161 |
CSG | Velké Pavlovice | 19,5 | 201,8 | 12,0 | 5,5 | 3,50 | 5,0 | 3,4 | 81 | 241 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Lednice | 19,5 | 198,6 | 11,8 | 5,2 | 3,25 | 6,8 | 0,4 | 49 | 135 |
TČ | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Bavory | 20,0 | 205,8 | 12,2 | 7,5 | 3,09 | 7,9 | 2,8 | 50 | 137 |
RR | Lednice | 19,5 | 201,3 | 12,0 | 5,7 | 3,21 | 7,2 | 1,5 | 37 | 115 |
CHA | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Lednice | 21,0 | 216,4 | 12,9 | 4,9 | 3,41 | 5,0 | 1,9 | 16 | 104 |
RM | Lednice | 21,5 | 222,0 | 13,2 | 6,6 | 3,53 | 5,9 | 1,7 | 61 | 223 |
FR | Mikulov | 22,0 | 226,8 | 13,5 | 4,7 | 3,39 | 5,3 | 2,1 | 37 | 196 |
FR | Lednice | 19,0 | 199,9 | 11,9 | 5,4 | 3,26 | 7,8 | 0,6 | 8 | 76 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 19,0 | 192,6 | 11,4 | 6,6 | 3,42 | 6,7 | 3,1 | 76 | 219 |
PA | Sudoměřice | 22,5 | 227,8 | 13,5 | 5,4 | 3,56 | 4,6 | 3,9 | 93 | 330 |
RR | Petrov | 18,0 | 186,2 | 11,1 | 8,9 | 3,38 | 5,6 | 5,9 | 139 | 369 |
SG | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RM | Sudoměřice | 20,5 | 210,2 | 12,5 | 6,4 | 3,47 | 4,9 | 3,8 | 49 | 211 |
FR | Sudoměřice | 21,0 | 212,8 | 12,6 | 7,6 | 3,23 | 7,3 | 3,4 | 42 | 137 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
TČ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
SG | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Dobšice | 21,8 | 218,8 | 13,0 | 7,1 | 3,15 | 7,3 | 2,2 | - | 261 |
NG | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RŠ | Dobšice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Dobšice | 20,8 | 208,1 | 12,4 | 9,7 | 2,95 | 8,3 | 2,7 | - | 156 |
RV | Dobšice | 19,3 | 193,2 | 11,5 | 7,9 | 3,09 | 7,3 | 2,0 | - | 135 |
MT | Dobšice | 19,8 | 196,4 | 11,7 | 5,2 | 3,22 | 4,6 | 1,0 | - | 178 |
VZ | Dyje | 20,0 | 201,4 | 12,0 | 7,9 | 3,17 | 7,3 | 2,5 | - | 211 |
SV | Dyje | 20,0 | 204,0 | 12,1 | 6,6 | 3,13 | 6,4 | 1,5 | - | 153 |
V případě jejich použití doporučujeme kompletní zprávu stáhnout v pdf ZDE.
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
---------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS předsběrová analýza hroznů?
Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.