Vína ročníku 2022
Sklep
Jaká byla letošní úroda hroznů a jak se jeví vína ročníku 2022?
Letošní sezonu si pěstitelé hroznů vesměs pochvalovali. V průběhu roku byly příznivé teplotní a srážkové podmínky, srpen byl pak slunečný a teplý. Bohužel v září, kdy je potřeba hlavně suchého počasí, přišly obavy z dešťů. Na některých místech za měsíc spadlo tolik vody, jako jinde během celého roku. Tím utrpěla kvalita hroznů. Byl zvýšený výskyt nežádoucí hniloby, klesaly kyseliny a některé odrůdy musely být sbírány dřív, než dosáhly fenolické zralosti a potřebné cukernatosti. Vinaři v případě nutnosti zvyšovali kyselinu v bílých a růžových moštech kombinací kyseliny jablečné a vinné, popřípadě jen kyseliny vinné (vždy je lepší řešit nedostatek kyselin v moštu, než posléze ve víně).
Vinaři se ale se surovinou, kterou měli k dispozici, poprali dobře. Předpokládáme, že bílá a růžová vína budou spíše lehčí s nižším obsahem alkoholu. Mají jemnější, harmoničtější kyselinu než v loňském roce a v aromatickém profilu se projevuje svěží ovocná chuť.
Červená vína díky nižším kyselinám budou jemná a sametová. Jsou i vinaři, kteří měli modré hrozny zdravé, ve výborné kondici, a sbírali je díky pozdnímu babímu létu až na přelomu října a listopadu. Tahle surovina je ideální pro plná, těžší, strukturovaná vína s vyšším obsahem alkoholu. Vhodné pro taková vína bude zrání v sudu.
Jak se pravidelně ukazuje, záleží nejen na počasí, ale také na poloze a agrotechnice, celkovému přístupu a redukci úrody. Ne nadarmo se říká, že „víno se dělá ve vinohradě“.
Někteří vinaři ihned po dokvašení víno stáčeli z hrubých kalů, hlavně z obavy z dalšího poklesu kyselin. Při této variantě doporučujeme do vína aplikovat přípravky na bázi manoproteinů z řady „SURLI“, které zvýší plnost v chuti a zjemní ve víně případnou svíravost.
Občas se setkáváme s plísňovými tóny ve víně, které dobře dokáže odstranit aktivní uhlí nebo čiřící prostředek Claril HM. Při hroznech silně napadené botrytidou a vysokým potenciálním alkoholem se vyskytují problémy s dokvášením. Také se objevují problémy s nastartováním jablečno-mléčné fermentace u červených vín, způsobené vyšším alkoholem.
Při problémech s dokvášením vín, nebo odbourávání kyseliny jablečné, můžete kontaktovat BS laboratoř.
Zdroj: BS enologický tým (M. Osičková, M. Vidlář, B. Hejl)
Vinaři se ale se surovinou, kterou měli k dispozici, poprali dobře. Předpokládáme, že bílá a růžová vína budou spíše lehčí s nižším obsahem alkoholu. Mají jemnější, harmoničtější kyselinu než v loňském roce a v aromatickém profilu se projevuje svěží ovocná chuť.
Červená vína díky nižším kyselinám budou jemná a sametová. Jsou i vinaři, kteří měli modré hrozny zdravé, ve výborné kondici, a sbírali je díky pozdnímu babímu létu až na přelomu října a listopadu. Tahle surovina je ideální pro plná, těžší, strukturovaná vína s vyšším obsahem alkoholu. Vhodné pro taková vína bude zrání v sudu.
Jak se pravidelně ukazuje, záleží nejen na počasí, ale také na poloze a agrotechnice, celkovému přístupu a redukci úrody. Ne nadarmo se říká, že „víno se dělá ve vinohradě“.
Někteří vinaři ihned po dokvašení víno stáčeli z hrubých kalů, hlavně z obavy z dalšího poklesu kyselin. Při této variantě doporučujeme do vína aplikovat přípravky na bázi manoproteinů z řady „SURLI“, které zvýší plnost v chuti a zjemní ve víně případnou svíravost.
Občas se setkáváme s plísňovými tóny ve víně, které dobře dokáže odstranit aktivní uhlí nebo čiřící prostředek Claril HM. Při hroznech silně napadené botrytidou a vysokým potenciálním alkoholem se vyskytují problémy s dokvášením. Také se objevují problémy s nastartováním jablečno-mléčné fermentace u červených vín, způsobené vyšším alkoholem.
Při problémech s dokvášením vín, nebo odbourávání kyseliny jablečné, můžete kontaktovat BS laboratoř.
Zdroj: BS enologický tým (M. Osičková, M. Vidlář, B. Hejl)