Předsběrová analýza 40. týden
Vlivem velmi deštivého září došlo u některých odrůd k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů. Nárůst cukernatosti oproti minulému týdnu je minimální, dochází k mírnému snižování titrovatelných kyselin
Následující dny by dle předpovědi měly být slunečné s příjemnými teplotami a co je důležité, bez deště. Přeháňky a postupné mírné ochlazování jsou hlášeny až v polovině příštího týdne.
Vinobraní pokračuje „zběsilým tempem“ a odhadujeme, že sběr bílých odrůd je za větší polovinou.
Vlivem velmi deštivého září došlo u některých odrůd k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů. Začíná se místy vyskytovat i octová hniloba, především u poškozených a u napadených hroznů octomilkou Drosophila suzukii. U modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak díky tomu mohou ztrácet cukernatost.
Nárůst cukernatosti oproti minulému týdnu je minimální. Cukernatost v průměru u bílých odrůd zvýšila o 0,9 °NM, u modrých se téměř nezměnila a je v průměru na 18 °NM. Nejvyšší cukernatosti z analyzovaných odrůd mají odrůdy Chardonnay a Sauvignon. Nejhůře s dosaženou cukernatostí jsou na tom nyní odrůdy Veltlínského zeleného a ve většině případů se na nich již bohužel začíná objevovat i nežádoucí hniloba.
V následujícím grafu je naznačen vývoj cukernatosti v letech 2021 a 2022 u modrých odrůd – je patrné letošní stagnování nárůstu cukernatosti.
Stále dochází k mírnému snížení titrovatelných kyselin. U bílých odrůd se průměrně jejich obsah snížil o 0,2 g/l na průměrných 7,0 g/l. Kyselina jablečná je na stejných hodnotách jako v minulém týdnu, v průměru má u bílých vín 3,4 g/l. U červených odrůd došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,4 g/l na průměrných 7,1 g/l. Kyselina jablečná se snížila o 0,3 g/l a v průměru dosahuje 3,0 g/l.
Hodnoty pH se téměř nezměnily, v průměru se drží na hodnotě kolem 3,40 u bílých a 3,30 u modrých odrůd.
Obsah asimilovatelného dusíku od minulého týdne klesl o 41 mg/l.
Dusík je nepostradatelnou živinou pro růst kvasinek a může značně ovlivnit rychlost kvašení a styl vína. Je ale také spojen s těkavými sloučeninami síry a jeho vysoké dávky mohou způsobit reduktivní charakter vína. Včasná detekce nedostatku dusíku umožní přídavek dusíku pomocí DAP nebo organického dusíku. Přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení a může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu.
Velké přídavky anorganického dusíku (DAP) mohou zvýšit riziko tvorby esterů. Proto je vhodné výživu přidávat v rozdělených dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Velké Bílovice | 15,5 | 159,8 | 9,5 | 6,2 | 3,35 | 8,3 | 2,0 | 90 | 227 |
VZ | Čejkovice | 15,5 | 161,9 | 9,6 | 5,6 | 3,35 | 7,7 | 1,1 | 43 | 127 |
TČ | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Čejkovice | 16,0 | 165,0 | 9,8 | 5,3 | 3,50 | 8,0 | 1,8 | 98 | 229 |
SG | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Čejkovice | 18,0 | 187,0 | 11,1 | 8,7 | 3,25 | 9,2 | 3,8 | 96 | 212 |
CHA | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Čejkovice | 21,0 | 213,7 | 12,7 | 9,4 | 3,33 | 8,1 | 6,3 | 124 | 337 |
FR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Čejkovice | 19,5 | 202,6 | 12,0 | 7,0 | 3,40 | 8,8 | 2,9 | 88 | 286 |
FR | Velké Pavlovice | 18,5 | 196,6 | 11,7 | 6,7 | 3,42 | 7,0 | 3,7 | 78 | 254 |
RM | Velké Bílovice | 17,5 | 181,4 | 10,8 | 6,7 | 3,37 | 8,6 | 2,0 | 44 | 149 |
RM | Čejkovice | 18,0 | 183,1 | 10,9 | 6,3 | 3,43 | 8,5 | 2,2 | 82 | 268 |
RM | Velké Pavlovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Bílovice | 16,5 | 174,8 | 10,4 | 7,8 | 3,12 | 10,0 | 1,6 | 51 | 134 |
ZW | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Pavlovice | 18,0 | 192,6 | 11,5 | 6,0 | 3,35 | 7,9 | 2,1 | 51 | 174 |
CGS | Velké Bílovice | 19,0 | 195,6 | 11,6 | 7,5 | 3,39 | 8,6 | 4,6 | 109 | 270 |
CSG | Čejkovice | 14,0 | 142,8 | 8,5 | 9,3 | 3,30 | 10,0 | 4,3 | 97 | 204 |
CSG | Velké Pavlovice | 19,0 | 198,0 | 11,8 | 8,0 | 3,43 | 7,6 | 5,5 | 101 | 261 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Lednice | 16,0 | 169,5 | 10,1 | 6,6 | 3,22 | 9,3 | 1,2 | 68 | 182 |
TČ | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Lednice | 22,0 | 228,5 | 13,6 | 6,4 | 3,37 | 8,0 | 1,2 | 54 | 150 |
SG | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Lednice | 25,0 | 256,8 | 15,3 | 5,2 | 3,48 | 7,6 | 2,2 | 37 | 139 |
RR | Bavory | 17,5 | 180,8 | 10,7 | 10,1 | 3,12 | 10,5 | 4,1 | 96 | 222 |
RR | Lednice | 18,5 | 192,7 | 11,5 | 7,2 | 3,20 | 9,0 | 2,5 | 42 | 117 |
CHA | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Lednice | 19,5 | 200,6 | 11,9 | 6,9 | 3,39 | 8,1 | 3,2 | 29 | 144 |
RM | Lednice | 18,0 | 186,6 | 11,1 | 6,5 | 3,42 | 7,7 | 2,8 | 46 | 161 |
FR | Mikulov | 22,5 | 231,2 | 13,7 | 5,7 | 3,28 | 8,0 | 2,8 | 17 | 117 |
FR | Lednice | 18,5 | 194,9 | 11,6 | 6,8 | 3,18 | 9,9 | 1,3 | 21 | 97 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 21,0 | 216,4 | 12,9 | 6,5 | 3,39 | 7,8 | 3,3 | 54 | 217 |
PA | Sudoměřice | 20,5 | 207,4 | 12,3 | 7,9 | 3,51 | 6,2 | 6,7 | 104 | 313 |
RR | Petrov | 19,0 | 195,8 | 11,6 | 11,1 | 3,21 | 9,3 | 6,3 | 88 | 237 |
SG | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Strážnice | 22,5 | 226,6 | 13,5 | 7,6 | 3,45 | 7,3 | 5,3 | 45 | 197 |
RM | Sudoměřice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Sudoměřice | 18,0 | 185,8 | 11,0 | 8,3 | 3,36 | 8,4 | 4,5 | 81 | 250 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO |
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz