Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 40. týden

Předsběrová analýza 40. týden

Vinice

Vlivem velmi deštivého září došlo u některých odrůd k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů. Nárůst cukernatosti oproti minulému týdnu je minimální, dochází k mírnému snižování titrovatelných kyselin

Následující dny by dle předpovědi měly být slunečné s příjemnými teplotami a co je důležité, bez deště. Přeháňky a postupné mírné ochlazování jsou hlášeny až v polovině příštího týdne.


Vinobraní pokračuje „zběsilým tempem“ a odhadujeme, že sběr bílých odrůd je za větší polovinou. 

Vlivem velmi deštivého září došlo u některých odrůd k rapidnímu zhoršení zdravotního stavu hroznů. Začíná se místy vyskytovat i octová hniloba, především u poškozených a u napadených hroznů octomilkou Drosophila suzukii. U modrých odrůd je zapotřebí věnovat pozornost zvýšenému zavadání třapiny a měknutí bobulí, které pak díky tomu mohou ztrácet cukernatost.

Nárůst cukernatosti oproti minulému týdnu je minimální. Cukernatost v průměru u bílých odrůd zvýšila o 0,9 °NM, u modrých se téměř nezměnila a je v průměru na 18 °NM. Nejvyšší cukernatosti z analyzovaných odrůd mají odrůdy Chardonnay a Sauvignon. Nejhůře s dosaženou cukernatostí jsou na tom nyní odrůdy Veltlínského zeleného a ve většině případů se na nich již bohužel začíná objevovat i nežádoucí hniloba.
V následujícím grafu je naznačen vývoj cukernatosti v letech 2021 a 2022 u modrých odrůd – je patrné letošní stagnování nárůstu cukernatosti.


Stále dochází k mírnému snížení titrovatelných kyselin. U bílých odrůd se průměrně jejich obsah snížil o 0,2 g/l na průměrných 7,0 g/l. Kyselina jablečná je na stejných hodnotách jako v minulém týdnu, v průměru má u bílých vín 3,4 g/l. U červených odrůd došlo k poklesu titrovatelných kyselin o 0,4 g/l na průměrných 7,1 g/l. Kyselina jablečná se snížila o 0,3 g/l a v průměru dosahuje 3,0 g/l. 

Hodnoty pH se téměř nezměnily, v průměru se drží na hodnotě kolem 3,40 u bílých a 3,30 u modrých odrůd. 

Obsah asimilovatelného dusíku od minulého týdne klesl o 41 mg/l.
Dusík je nepostradatelnou živinou pro růst kvasinek a může značně ovlivnit rychlost kvašení a styl vína. Je ale také spojen s těkavými sloučeninami síry a jeho vysoké dávky mohou způsobit reduktivní charakter vína. Včasná detekce nedostatku dusíku umožní přídavek dusíku pomocí DAP nebo organického dusíku. Přídavek výživy ve správný okamžik snižuje riziko pomalého kvašení a může pozitivně ovlivnit nežádoucí senzorické odchylky a upravit styl vína zvýšením ovocného nebo esterového profilu.
Velké přídavky anorganického dusíku (DAP) mohou zvýšit riziko tvorby esterů. Proto je vhodné výživu přidávat v rozdělených dávkách, aby se dosáhlo mírnější rychlosti kvašení a nižší produkci tepla.
 

 V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. 

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké BílovicePOSBÍRÁNO
MTČejkovicePOSBÍRÁNO
VZVelké Bílovice15,5159,89,56,23,358,32,090227
VZČejkovice15,5161,99,65,63,357,71,143127
Velké BílovicePOSBÍRÁNO
Čejkovice16,0165,09,85,33,508,01,898229
SGVelké BílovicePOSBÍRÁNO
SGČejkovicePOSBÍRÁNO
RRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
RRČejkovice18,0187,011,18,73,259,23,896212
CHAVelké BílovicePOSBÍRÁNO
CHAČejkovice21,0213,712,79,43,338,16,3124337
FRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
FRČejkovice19,5202,612,07,03,408,82,988286
FRVelké Pavlovice18,5196,611,76,73,427,03,778254
RMVelké Bílovice17,5181,410,86,73,378,62,044149
RMČejkovice18,0183,110,96,33,438,52,282268
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Bílovice16,5174,810,47,83,1210,01,651134
ZWČejkovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Pavlovice18,0192,611,56,03,357,92,151174
CGSVelké Bílovice19,0195,611,67,53,398,64,6109270
CSGČejkovice14,0142,88,59,33,3010,04,397204
CSGVelké Pavlovice19,0198,011,88,03,437,65,5101261
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulovPOSBÍRÁNO
MTLednicePOSBÍRÁNO
VZMikulovPOSBÍRÁNO
VZLednice16,0169,510,16,63,229,31,268182
PernáPOSBÍRÁNO
Lednice22,0228,513,66,43,378,01,254150
SGMikulovPOSBÍRÁNO
SGLednice25,0256,815,35,23,487,62,237139
RRBavory17,5180,810,710,13,1210,54,196222
RRLednice18,5192,711,57,23,209,02,542117
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednice19,5200,611,96,93,398,13,229144
RMLednice18,0186,611,16,53,427,72,846161
FRMikulov22,5231,213,75,73,288,02,817117
FRLednice18,5194,911,66,83,189,91,32197
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice21,0216,412,96,53,397,83,354217
PASudoměřice20,5207,412,37,93,516,26,7104313
RRPetrov19,0195,811,611,13,219,36,388237
SGStrážnicePOSBÍRÁNO
CHAStrážnice22,5226,613,57,63,457,35,345197
RMSudoměřicePOSBÍRÁNO
FRSudoměřice18,0185,811,08,33,368,44,581250
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý JúrPOSBÍRÁNO
Svatý JúrPOSBÍRÁNO
SGSvatý JúrPOSBÍRÁNO
RRSvatý JúrPOSBÍRÁNO
CHASvatý JúrPOSBÍRÁNO
FRSvatý JúrPOSBÍRÁNO

 

Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.