Předsběrová analýza 39. týden
Vinobraní je v plném proudu. Z pohledu zvyšování cukernatosti nedochází již k tak výrazným nárustům.
I v následujících dnech jsou předpovídány přeháňky a toto počasí vinohradníkům a vinařům není úplně nakloněno. Obloha bude oblačná až zatažená, na pátek je předpovídán déšť, o víkendu přeháňky. Průměrné denní teploty se budou pohybovat kolem 15 °C. S každým dalším deštěm se může zhoršovat zdravotní stav hroznů visících na vinici.
Pokud by ustalo vlhké deštivé počasí, mohly by teoreticky nastat příznivé podmínky pro dozrávání pozdějších modrých odrůd v dobrém stavu.
Vinobraní je v plném proudu. Z pohledu zvyšování cukernatosti nedochází již k tak výrazným nárustům. Oproti minulému týdnu se cukernatost u bílých zvýšila o 0,8 °NM, u modrých odrůd o 1,9 °NM. U některých modrých odrůd, převážně Rulandského modrého a Zweigeltrebe začíná docházet k vadnutí až zasychání bobulek. Tím se zpomaluje vývoj a hrozny již dále dostatečně nedozrají. Nejvyšší cukernatosti teď dle analýz dosahují převážně Tramíny, Chardonnay a Sauvignony. Veltlínské zelené a Ryzlinky rýnské spíše stagnují z pohledu zvyšování cukernatosti. Modré odrůdy mají v průměru 18 °NM cukernatost, obsah titrovatelných kyselin 7,6 g/l. Poměr organických kyselin vinné a jablečné je 2,5, což je velice příznivé pro výrobu červeného vína. Titrovatelné kyseliny i kyselina jablečná se v modrých odrůdách snížily jen nepatrně o 0,3 g/l.
Pozitivní je, že hodnoty pH jsou na stejných hodnotách v průměru kolem 3,30. Hodnoty pH jsou závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. V případě nižšího pH vína mohou být výrazně aromatická a mohou mít nižší citlivost k oxidaci.
V grafu níže je porovnání vývoje cukernatosti u bílých odrůd v roce 2021 a 2022 ve stejném období.
Během zrání amonné ionty postupně klesají. Je vhodné znát hodnotu YAN v moštu a pak s touto informací pracovat i během kvašení. U některých moštů není potřeba díky dobrým hodnotám asimilovatelného dusíku přidávat výživu na začátku kvašení. Platí to ale pro zdravé hrozny. V případě poškozené suroviny a u hodně odkalených moštů je vhodné výživu přidávat postupně po malých dávkách. Nezbytné je hlídat průběh fermentace, aby nedocházelo k defektům vlivem nízké výživy – nechtěnému zastavení fermentačního procesu nebo k tvorbě sirkových tónů. Nyní je obsah asimilovatelného dusíku kolem 150 mg/l a od minulého týdne téměř o 30 mg/l klesl.
Stále častěji se setkáváme s problémem pachuti po plísni v čerstvě vylisovaných moštech. Jak zpracovávat napadenou surovinu budeme probírat v článku, který najdete v průběhu následujících dní na našem webu www.vinarskepotreby.cz
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí.
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Velké Bílovice | 16,5 | 175,3 | 10,4 | 5,7 | 3,44 | 8,0 | 1,9 | 87 | 217 |
VZ | Čejkovice | 18,0 | 186,9 | 11,1 | 6,8 | 3,31 | 8,5 | 2,2 | 40 | 125 |
TČ | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Čejkovice | 20,5 | 210,3 | 12,5 | 4,2 | 3,45 | 7,9 | 0,8 | 73 | 204 |
SG | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Čejkovice | 22,5 | 222,3 | 13,2 | 7,3 | 3,25 | 7,9 | 3,6 | 17 | 94 |
RR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Čejkovice | 17,0 | 174,6 | 10,4 | 9,9 | 3,15 | 10,9 | 3,2 | 93 | 152 |
CHA | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Čejkovice | 20,5 | 207,2 | 12,3 | 8,9 | 3,39 | 7,9 | 6,1 | 84 | 256 |
FR | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Čejkovice | 20,0 | 205,8 | 12,2 | 6,7 | 3,39 | 8,6 | 2,6 | 71 | 240 |
FR | Velké Pavlovice | 18,5 | 194,7 | 11,6 | 6,9 | 3,41 | 7,5 | 3,6 | 69 | 227 |
RM | Velké Bílovice | 15,5 | 163,7 | 9,7 | 7,9 | 3,33 | 9,1 | 2,4 | 56 | 149 |
RM | Čejkovice | 19,5 | 201,2 | 12,0 | 6,8 | 3,39 | 8,5 | 2,2 | 63 | 197 |
RM | Velké Pavlovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Bílovice | 15,0 | 162,1 | 9,6 | 8,2 | 3,10 | 10,4 | 1,7 | 50 | 112 |
ZW | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Pavlovice | 17,5 | 185,0 | 11,0 | 6,5 | 3,27 | 8,5 | 2,2 | 27 | 101 |
CGS | Velké Bílovice | 18,0 | 187,9 | 11,2 | 7,8 | 3,38 | 8,5 | 4,4 | 108 | 240 |
CSG | Čejkovice | 18,5 | 190,5 | 11,3 | 9,1 | 3,28 | 9,4 | 4,7 | 73 | 179 |
CSG | Velké Pavlovice | 18,5 | 193,4 | 11,5 | 8,0 | 3,43 | 7,7 | 5,5 | 107 | 267 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Lednice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Lednice | 15,0 | 163,5 | 9,7 | 8,0 | 3,14 | 10,7 | 1,2 | 49 | 110 |
TČ | Perná | 21,0 | 219,4 | 13,0 | 5,1 | 3,53 | 6,5 | 3,2 | 31 | 143 |
TČ | Lednice | 22,5 | 234,3 | 13,9 | 4,7 | 3,32 | 7,4 | 1,4 | 39 | 131 |
SG | Mikulov | 24,5 | 252,9 | 15,0 | 5,7 | 3,47 | 6,6 | 3,6 | 40 | 153 |
SG | Lednice | 17,0 | 182,7 | 10,9 | 6,4 | 3,31 | 8,6 | 1,7 | 21 | 70 |
RR | Bavory | 14,0 | 143,4 | 8,5 | 11,1 | 3,09 | 11,2 | 4,1 | 70 | 120 |
RR | Lednice | 17,5 | 183,2 | 10,9 | 8,1 | 3,13 | 9,5 | 2,7 | 47 | 102 |
CHA | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Lednice | 21,5 | 221,6 | 13,2 | 6,8 | 3,37 | 8,2 | 2,6 | 12 | 67 |
RM | Lednice | 18,5 | 193,4 | 11,5 | 6,1 | 3,48 | 7,1 | 3,0 | 52 | 169 |
FR | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Lednice | 18,5 | 191,8 | 11,4 | 7,6 | 3,23 | 10,2 | 1,5 | 12 | 61 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 17,5 | 182,8 | 10,9 | 6,5 | 3,38 | 8,0 | 2,6 | 42 | 148 |
PA | Sudoměřice | 19,0 | 195,5 | 11,6 | 7,7 | 3,36 | 7,5 | 5,3 | 97 | 285 |
RR | Petrov | 17,5 | 183,3 | 10,9 | 9,6 | 3,28 | 8,3 | 5,6 | 68 | 177 |
SG | Strážnice | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Strážnice | 20,0 | 207,0 | 12,3 | 8,0 | 3,36 | 7,6 | 5,3 | 73 | 253 |
RM | Sudoměřice | 20,5 | 214,1 | 12,7 | 7,5 | 3,52 | 7,1 | 5,1 | 53 | 196 |
FR | Sudoměřice | 18,5 | 191,5 | 11,4 | 8,8 | 3,33 | 8,9 | 4,5 | 54 | 163 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Svatý Júr | POSBÍRÁNO |
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz