Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 39. týden

Předsběrová analýza 39. týden

Vinice

Vinobraní je v plném proudu. Z pohledu zvyšování cukernatosti nedochází již k tak výrazným nárustům.

I v následujících dnech jsou předpovídány přeháňky a toto počasí vinohradníkům a vinařům není úplně nakloněno. Obloha bude oblačná až zatažená, na pátek je předpovídán déšť, o víkendu přeháňky. Průměrné denní teploty se budou pohybovat kolem 15 °C. S každým dalším deštěm se může zhoršovat zdravotní stav hroznů visících na vinici.
Pokud by ustalo vlhké deštivé počasí, mohly by teoreticky nastat příznivé podmínky pro dozrávání pozdějších modrých odrůd v dobrém stavu.


Vinobraní je v plném proudu. Z pohledu zvyšování cukernatosti nedochází již k tak výrazným nárustům. Oproti minulému týdnu se cukernatost u bílých zvýšila o 0,8 °NM, u modrých odrůd o 1,9 °NM. U některých modrých odrůd, převážně Rulandského modrého a Zweigeltrebe začíná docházet k vadnutí až zasychání bobulek. Tím se zpomaluje vývoj a hrozny již dále dostatečně nedozrají. Nejvyšší cukernatosti teď dle analýz dosahují převážně Tramíny, Chardonnay a Sauvignony. Veltlínské zelené a Ryzlinky rýnské spíše stagnují z pohledu zvyšování cukernatosti. Modré odrůdy mají v průměru 18 °NM cukernatost, obsah titrovatelných kyselin 7,6 g/l. Poměr organických kyselin vinné a jablečné je 2,5, což je velice příznivé pro výrobu červeného vína. Titrovatelné kyseliny i kyselina jablečná se v modrých odrůdách snížily jen nepatrně o 0,3 g/l.
Pozitivní je, že hodnoty pH jsou na stejných hodnotách v průměru kolem 3,30. Hodnoty pH jsou závislé na disociačních schopnostech jednotlivých kyselin, poměru kyseliny vinné a jablečné a výskytu draslíku v hroznech. V případě nižšího pH vína mohou být výrazně aromatická a mohou mít nižší citlivost k oxidaci.

V grafu níže je porovnání vývoje cukernatosti u bílých odrůd v roce 2021 a 2022 ve stejném období.



Během zrání amonné ionty postupně klesají. Je vhodné znát hodnotu YAN v moštu a pak s touto informací pracovat i během kvašení. U některých moštů není potřeba díky dobrým hodnotám asimilovatelného dusíku přidávat výživu na začátku kvašení. Platí to ale pro zdravé hrozny. V případě poškozené suroviny a u hodně odkalených moštů je vhodné výživu přidávat postupně po malých dávkách.  Nezbytné je hlídat průběh fermentace, aby nedocházelo k defektům vlivem nízké výživy – nechtěnému zastavení fermentačního procesu nebo k tvorbě sirkových tónů. Nyní je obsah asimilovatelného dusíku kolem 150 mg/l a od minulého týdne téměř o 30 mg/l klesl.

Stále častěji se setkáváme s problémem pachuti po plísni v čerstvě vylisovaných moštech. Jak zpracovávat napadenou surovinu budeme probírat v článku, který najdete v průběhu následujících dní na našem webu www.vinarskepotreby.cz


 V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. 

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
MTVelké BílovicePOSBÍRÁNO
MTČejkovicePOSBÍRÁNO
VZVelké Bílovice16,5175,310,45,73,448,01,987217
VZČejkovice18,0186,911,16,83,318,52,240125
Velké BílovicePOSBÍRÁNO
Čejkovice20,5210,312,54,23,457,90,873204
SGVelké BílovicePOSBÍRÁNO
SGČejkovice22,5222,313,27,33,257,93,61794
RRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
RRČejkovice17,0174,610,49,93,1510,93,293152
CHAVelké BílovicePOSBÍRÁNO
CHAČejkovice20,5207,212,38,93,397,96,184256
FRVelké BílovicePOSBÍRÁNO
FRČejkovice20,0205,812,26,73,398,62,671240
FRVelké Pavlovice18,5194,711,66,93,417,53,669227
RMVelké Bílovice15,5163,79,77,93,339,12,456149
RMČejkovice19,5201,212,06,83,398,52,263197
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Bílovice15,0162,19,68,23,1010,41,750112
ZWČejkovicePOSBÍRÁNO
ZWVelké Pavlovice17,5185,011,06,53,278,52,227101
CGSVelké Bílovice18,0187,911,27,83,388,54,4108240
CSGČejkovice18,5190,511,39,13,289,44,773179
CSGVelké Pavlovice18,5193,411,58,03,437,75,5107267
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
MTMikulovPOSBÍRÁNO
MTLednicePOSBÍRÁNO
VZMikulovPOSBÍRÁNO
VZLednice15,0163,59,78,03,1410,71,249110
Perná21,0219,413,05,13,536,53,231143
Lednice22,5234,313,94,73,327,41,439131
SGMikulov24,5252,915,05,73,476,63,640153
SGLednice17,0182,710,96,43,318,61,72170
RRBavory14,0143,48,511,13,0911,24,170120
RRLednice17,5183,210,98,13,139,52,747102
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednice21,5221,613,26,83,378,22,61267
RMLednice18,5193,411,56,13,487,13,052169
FRMikulovPOSBÍRÁNO
FRLednice18,5191,811,47,63,2310,21,51261
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice17,5182,810,96,53,388,02,642148
PASudoměřice19,0195,511,67,73,367,55,397285
RRPetrov17,5183,310,99,63,288,35,668177
SGStrážnicePOSBÍRÁNO
CHAStrážnice20,0207,012,38,03,367,65,373253
RMSudoměřice20,5214,112,77,53,527,15,153196
FRSudoměřice18,5191,511,48,83,338,94,554163
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK)
MTSvatý JúrPOSBÍRÁNO
Svatý JúrPOSBÍRÁNO
SGSvatý JúrPOSBÍRÁNO
RRSvatý JúrPOSBÍRÁNO
CHASvatý JúrPOSBÍRÁNO
FRSvatý JúrPOSBÍRÁNO
 
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.