Předsběrová analýza 38. týden
Vinice
Z pohledu zvyšování cukernatosti počasí není optimální a očekávaný nárust obsahu cukrů se nekoná.
Předpověď počasí v následujících dnech hlásí oblačno s občasnými přeháňkami a v příštím týdnu s deštěm. Teploty v noci se mají v průměru pohybovat kolem 8 °C a průměrné denní teploty kolem 16 °C. Předpověď počasí zatím neukazuje příliš příznivé vyhlídky pro vinohradníky.
Z pohledu zvyšování cukernatosti počasí není optimální a očekávaný nárust obsahu cukrů se nekoná. Průměrně se zvýšila cukernatost za týden napříč všemi bílými odrůdami pouze o 0,5 °NM. V některých sledovaných případech dokonce klesla, což může být ovlivněno především četnými dešťovými srážkami. Modré odrůdy mají průměrný nárust cukernatosti o něco málo vyšší, o 1,2°NM. Průměrné hodnoty cukernatosti jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi pohybují kolem 17,5 °NM.
S výraznějším ochlazením v noci může zpomalit pokles kyseliny jablečné. To můžeme pozorovat i na prováděných rozborech, kdy kyselina jablečná u bílých i modrých odrůd je na průměrně stejné hodnotě jako minulý týden. Nízký obsah kyseliny jablečné může u bílých odrůd může způsobovat plochá a fádní vína, proto doporučujeme sledovávání organických kyselin i u moštů. Titrovatelné kyseliny jsou v průměru 7,0 g/l v bílých odrůd a 7,9 g/l u červených odrůd. Hodnota pH zůstává v průměru stejná jako minulý týden a to je 3,3 u bílých i modrých odrůd, což souvisí s tím, že průměrná hodnota kyselin se nijak výrazně neposunula, paradoxně za týden vzrostla, i když jen o 0,2 g/l.
O některých přípravcích proti hnilobě je známé, že mohou zvyšovat hodnotu pH moštu. Je proto vhodné ho na zrající hrozny aplikovat pouze jednou, a ne vícekrát po sobě, i když velmi dobře účinkuje. Doporučujeme omezení jeho použití u odrůd, které mají obecně vyšší hodnoty pH, což jsou Tramíny, Muškáty, Müllery Thurgau, Rulandské.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů. Předfermentační macerace bílých hroznů nebo macerace modrých hroznů uvolňuje asimilovatelný dusík výrazněji z dužniny a také ze slupky, a proto u tohoto typu vín nebývají problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 150 mg/l. Potřeba kvasinek na konkrétní množství asimilovatelného dusíku v hroznech se většinou řídí podle cukernatosti hroznů. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.
Z pohledu zvyšování cukernatosti počasí není optimální a očekávaný nárust obsahu cukrů se nekoná. Průměrně se zvýšila cukernatost za týden napříč všemi bílými odrůdami pouze o 0,5 °NM. V některých sledovaných případech dokonce klesla, což může být ovlivněno především četnými dešťovými srážkami. Modré odrůdy mají průměrný nárust cukernatosti o něco málo vyšší, o 1,2°NM. Průměrné hodnoty cukernatosti jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi pohybují kolem 17,5 °NM.
S výraznějším ochlazením v noci může zpomalit pokles kyseliny jablečné. To můžeme pozorovat i na prováděných rozborech, kdy kyselina jablečná u bílých i modrých odrůd je na průměrně stejné hodnotě jako minulý týden. Nízký obsah kyseliny jablečné může u bílých odrůd může způsobovat plochá a fádní vína, proto doporučujeme sledovávání organických kyselin i u moštů. Titrovatelné kyseliny jsou v průměru 7,0 g/l v bílých odrůd a 7,9 g/l u červených odrůd. Hodnota pH zůstává v průměru stejná jako minulý týden a to je 3,3 u bílých i modrých odrůd, což souvisí s tím, že průměrná hodnota kyselin se nijak výrazně neposunula, paradoxně za týden vzrostla, i když jen o 0,2 g/l.
O některých přípravcích proti hnilobě je známé, že mohou zvyšovat hodnotu pH moštu. Je proto vhodné ho na zrající hrozny aplikovat pouze jednou, a ne vícekrát po sobě, i když velmi dobře účinkuje. Doporučujeme omezení jeho použití u odrůd, které mají obecně vyšší hodnoty pH, což jsou Tramíny, Muškáty, Müllery Thurgau, Rulandské.
Asimilovatelný dusík je podíl dusíkatých látek v bobulích révy vinné, které mohou kvasinky využívat v průběhu alkoholového kvašení. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65 %), pak ve slupce a semenech. Problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku jsou proto závažnější u bílých odrůd s ohledem na zpracování hroznů. Předfermentační macerace bílých hroznů nebo macerace modrých hroznů uvolňuje asimilovatelný dusík výrazněji z dužniny a také ze slupky, a proto u tohoto typu vín nebývají problémy s nedostatkem asimilovatelného dusíku.
Minimální hodnota asimilovatelného dusíku pro úspěšné kvašení moštů je 150 mg/l. Potřeba kvasinek na konkrétní množství asimilovatelného dusíku v hroznech se většinou řídí podle cukernatosti hroznů. Následující tabulka ukazuje orientační potřebu asimilovatelného dusíku ve vztahu k cukernatosti moštu.
Potřeba asimilovatelného dusíku v závislosti na cukernatosti moštu.
Cukernatost moštu (°NM) | Potřebný asimilovatelný dusík (mg/l) |
20,0 | 175 |
21,0 | 200 |
22,0 | 225 |
23,0 | 250 |
Nyní je stále průměrný obsah asimilovatelného dusíku kolem 180 mg/l. Průměrné hodnoty v loňském roce byly v tomto období kolem 275 mg/l.
Stále doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích a v případě vadnutí nebo začínající hniloby neotálet se sběrem. Hnilobou aktuálně trpí nejvíce Neuburské, Rulandské šedé, Rulandské bílé a Tramíny.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Čejkovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
VZ | Velké Bílovice | 15,0 | 157,8 | 9,4 | 6,3 | 3,39 | 8,0 | 2,1 | 88 | 205 |
VZ | Čejkovice | 17,5 | 176,6 | 10,5 | 5,8 | 3,34 | 8,2 | 1,3 | 61 | 171 |
TČ | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Čejkovice | 16,5 | 168,2 | 10,0 | 5,1 | 3,41 | 8,6 | 0,8 | 75 | 175 |
SG | Velké Bílovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Čejkovice | 22,0 | 221,1 | 13,1 | 6,5 | 3,33 | 7,7 | 3,1 | 26 | 109 |
RR | Velké Bílovice | 19,0 | 194,1 | 11,5 | 7,8 | 3,39 | 9,1 | 3,0 | 88 | 208 |
RR | Čejkovice | 15,5 | 158,3 | 9,4 | 9,0 | 3,11 | 10,4 | 2,5 | 80 | 135 |
CHA | Velké Bílovice | 20,5 | 206,9 | 12,3 | 6,7 | 3,48 | 7,8 | 3,7 | 66 | 229 |
CHA | Čejkovice | 19,5 | 197,0 | 11,7 | 9,1 | 3,35 | 8,4 | 5,6 | 102 | 289 |
FR | Velké Bílovice | 18,0 | 186,2 | 11,1 | 7,2 | 3,36 | 8,9 | 3,3 | 88 | 263 |
FR | Čejkovice | 18,5 | 190,0 | 11,3 | 6,9 | 3,38 | 8,4 | 3,0 | 103 | 329 |
FR | Velké Pavlovice | 17,0 | 186,5 | 11,1 | 7,4 | 3,39 | 7,4 | 3,7 | 67 | 197 |
RM | Velké Bílovice | 14,5 | 158,0 | 9,4 | 8,2 | 3,27 | 9,0 | 2,9 | 66 | 160 |
RM | Čejkovice | 18,0 | 185,1 | 11,0 | 7,2 | 3,34 | 7,5 | 4,3 | 47 | 168 |
RM | Velké Pavlovice | POSBÍRÁNO | ||||||||
ZW | Velké Bílovice | 14,0 | 154,1 | 9,2 | 8,4 | 3,08 | 9,8 | 2,0 | 67 | 145 |
ZW | Čejkovice | 19,5 | 197,2 | 11,7 | 6,4 | 3,31 | 8,9 | 2,2 | 81 | 223 |
ZW | Velké Pavlovice | 17,0 | 183,7 | 10,9 | 6,7 | 3,24 | 8,3 | 2,4 | 50 | 164 |
CGS | Velké Bílovice | 15,5 | 162,2 | 9,6 | 8,2 | 3,34 | 8,9 | 4,3 | 130 | 260 |
CSG | Čejkovice | 14,0 | 143,7 | 8,5 | 10,0 | 3,20 | 10,2 | 4,5 | 53 | 120 |
CSG | Velké Pavlovice | 17,0 | 178,4 | 10,6 | 9,3 | 3,38 | 7,7 | 6,4 | 190 | 132 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | POSBÍRÁNO | ||||||||
MT | Lednice | 17,0 | 178,5 | 10,6 | 5,6 | 3,37 | 7,5 | 1,4 | 65 | 203 |
VZ | Mikulov | 21,0 | 212,5 | 12,6 | 4,8 | 3,46 | 7,3 | 1,9 | 35 | 159 |
VZ | Lednice | 9,5 | 100,8 | 6,0 | 10,1 | 3,07 | 11,9 | 1,4 | 56 | 80 |
TČ | Perná | 19,0 | 193,0 | 11,5 | 5,8 | 3,49 | 7,1 | 3,4 | 72 | 231 |
TČ | Lednice | 19,0 | 208,3 | 12,4 | 6,5 | 3,28 | 7,8 | 1,6 | 73 | 190 |
SG | Mikulov | 23,0 | 232,1 | 13,8 | 5,8 | 3,46 | 7,1 | 3,2 | 43 | 164 |
SG | Lednice | 23,5 | 236,1 | 14,0 | 5,1 | 3,44 | 6,9 | 1,8 | 31 | 114 |
RR | Bavory | 15,5 | 155,5 | 9,2 | 11,1 | 3,10 | 10,4 | 4,9 | 100 | 186 |
RR | Lednice | 18,0 | 184,1 | 10,9 | 7,9 | 3,17 | 8,5 | 3,2 | 70 | 152 |
CHA | Perná | POSBÍRÁNO | ||||||||
CHA | Lednice | 20,5 | 208,2 | 12,4 | 6,9 | 3,35 | 7,0 | 3,5 | 19 | 118 |
RM | Lednice | 9,5 | 104,6 | 6,2 | 7,5 | 3,39 | 7,7 | 2,9 | 54 | 108 |
FR | Mikulov | 17,0 | 178,4 | 10,6 | 6,3 | 3,21 | 8,5 | 2,2 | 22 | 113 |
FR | Lednice | 17,5 | 181,3 | 10,8 | 7,2 | 3,22 | 9,5 | 1,2 | 8 | 50 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 16,5 | 172,6 | 10,3 | 6,7 | 3,36 | 8,3 | 2,7 | 55 | 163 |
PA | Sudoměřice | 19,0 | 194,6 | 11,6 | 9,3 | 3,28 | 7,4 | 6,8 | 80 | 249 |
RR | Petrov | 17,0 | 174,9 | 10,4 | 10,7 | 3,21 | 9,4 | 5,8 | 91 | 204 |
SG | Strážnice | 18,0 | 186,9 | 11,1 | 8,3 | 3,32 | 7,7 | 5,7 | 80 | 238 |
CHA | Strážnice | 19,0 | 196,9 | 11,7 | 7,6 | 3,39 | 7,4 | 4,7 | 42 | 171 |
RM | Sudoměřice | 17,0 | 172,0 | 10,2 | 9,4 | 3,39 | 7,8 | 6,1 | 95 | 295 |
FR | Sudoměřice | 16,5 | 172,1 | 10,2 | 8,7 | 3,33 | 8,8 | 4,3 | 57 | 165 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
TČ | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
SG | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
RR | Svatý Júr | 19,0 | 199,1 | 11,8 | 6,2 | 3,37 | 7,2 | 2,4 | 26 | 101 |
CHA | Svatý Júr | POSBÍRÁNO | ||||||||
FR | Svatý Júr | 17,5 | 185,1 | 11,0 | 5,8 | 3,47 | 6,2 | 3,2 | 63 | 223 |
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz