Předsběrová analýza 36. týden
Vinice
Očekávaný vzestup cukernatosti se během týdne u raných odrůd paradoxně nekonal.
V uplynulém týdnu bylo proměnlivé počasí s relativně vyrovnanými teplotami. V některých částech v úterý během dopoledne napršelo až 20 mm. Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Částečně slunečné počasí a snižující se noční teploty znamenají pozitivní posun v aromatické zralosti bobulí. Očekávaný vzestup cukernatosti se během týdne u raných odrůd paradoxně nekonal. Mnohem větší vzestup cukernatosti jsme pozorovali u pozdních odrůd, jako jsou Chardonnay, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský. Dále dochází k výraznějšímu prodýchávání kyseliny jablečné a celkovému poklesu titrovatelných kyselin a tím zvyšování hodnoty pH.
Oproti minulému ročníku jsou průměrné hodnoty cukernatosti hroznů přibližně srovnatelné. V roce 2021 byla naměřena cukernatost 16,0 °NM a titrovatelné kyseliny 12,7 g/l v bobulích bílých odrůd. Nyní v 36. týdnu roku 2022 je obsah cukrnatosti bílých odrůd průměrně 16,3 °NM, titrovatelných kyselin je v hroznech obsaženo 7,9 g/l a pH se pohybuje kolem hodnoty 3,30. Můžeme tedy pozorovat výrazně nižší hodnoty titrovatelných kyselin než v minulém roce v tomto období.
V grafu níže vidíme relativně malý nárust cukernatosti u odrůdy Müller Thurgau napříč podoblastmi. Během týdne cukernatost vzrostla od 0,5 do 2 °NM, v průměru to dělá nárust o 1,4 °NM. Titrovatené kyseliny za týden naopak průměrně klesly z 6,3 g/l na 5,6 g/l. Kyselina vinná zůstala téměř na stejné hodnotě a došlo k tzv. prodýchání kyseliny jablečné o 0,5 g/l.
Naopak v dalším grafu vidíme mnohem větší nárust cukernatosti u Chardonnay za týden. Průměrně vzrostla cukernatost o 2,9 °NM. Větší nárust cukernatosti u odrůd, které dozrávají později muže být způsoben tím, že v době zaměkání bobulí nebyla taková horka jako v době zaměkání rannějších odrůd jako jsou Muškáty a Müllery Thurgau. Predikce pro tyto rané odrůdy jsou, že se již výrazně zvyšovat cukernatost nebude. Dále ale bude docházet k poklesu kyselin.
Množství kyselin obsažených v hroznech a následně v moštu je pro výrobu kvalitního vína stěžejní. Mimo kyselou chuť totiž ovlivňují také chuťové a aromatické látky a celkovou komplexnost vína. Obsah kyselin, poměry organických kyselin a hodnota pH zásadně ovlivňují volbu správného enologického postupu. Proto je vhodné v případě nízkého obsahu kyselin mošt dokyselit kyselinou vinnou i jablečnou v poměru 50:50, aby probíhala zdravá fermentace.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Částečně slunečné počasí a snižující se noční teploty znamenají pozitivní posun v aromatické zralosti bobulí. Očekávaný vzestup cukernatosti se během týdne u raných odrůd paradoxně nekonal. Mnohem větší vzestup cukernatosti jsme pozorovali u pozdních odrůd, jako jsou Chardonnay, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský. Dále dochází k výraznějšímu prodýchávání kyseliny jablečné a celkovému poklesu titrovatelných kyselin a tím zvyšování hodnoty pH.
Oproti minulému ročníku jsou průměrné hodnoty cukernatosti hroznů přibližně srovnatelné. V roce 2021 byla naměřena cukernatost 16,0 °NM a titrovatelné kyseliny 12,7 g/l v bobulích bílých odrůd. Nyní v 36. týdnu roku 2022 je obsah cukrnatosti bílých odrůd průměrně 16,3 °NM, titrovatelných kyselin je v hroznech obsaženo 7,9 g/l a pH se pohybuje kolem hodnoty 3,30. Můžeme tedy pozorovat výrazně nižší hodnoty titrovatelných kyselin než v minulém roce v tomto období.
V grafu níže vidíme relativně malý nárust cukernatosti u odrůdy Müller Thurgau napříč podoblastmi. Během týdne cukernatost vzrostla od 0,5 do 2 °NM, v průměru to dělá nárust o 1,4 °NM. Titrovatené kyseliny za týden naopak průměrně klesly z 6,3 g/l na 5,6 g/l. Kyselina vinná zůstala téměř na stejné hodnotě a došlo k tzv. prodýchání kyseliny jablečné o 0,5 g/l.
Naopak v dalším grafu vidíme mnohem větší nárust cukernatosti u Chardonnay za týden. Průměrně vzrostla cukernatost o 2,9 °NM. Větší nárust cukernatosti u odrůd, které dozrávají později muže být způsoben tím, že v době zaměkání bobulí nebyla taková horka jako v době zaměkání rannějších odrůd jako jsou Muškáty a Müllery Thurgau. Predikce pro tyto rané odrůdy jsou, že se již výrazně zvyšovat cukernatost nebude. Dále ale bude docházet k poklesu kyselin.
Množství kyselin obsažených v hroznech a následně v moštu je pro výrobu kvalitního vína stěžejní. Mimo kyselou chuť totiž ovlivňují také chuťové a aromatické látky a celkovou komplexnost vína. Obsah kyselin, poměry organických kyselin a hodnota pH zásadně ovlivňují volbu správného enologického postupu. Proto je vhodné v případě nízkého obsahu kyselin mošt dokyselit kyselinou vinnou i jablečnou v poměru 50:50, aby probíhala zdravá fermentace.
V tabulce níže najdete kompletní výsledky analýz ze všech podoblastí. Komentář i tabulku v pdf. zobrazíte ZDE.
Předsběrová analýza hroznů 36. týden
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | 13,5 | 141,3 | 8,4 | 6,5 | 3,42 | 8,2 | 2,8 | 89 | 227 |
MT | Čejkovice | 16,0 | 171,1 | 10,2 | 5,4 | 3,28 | 7,0 | 1,2 | 66 | 172 |
VZ | Velké Bílovice | 12,5 | 136,8 | 8,1 | 7,3 | 3,29 | 9,1 | 2,0 | 120 | 229 |
VZ | Čejkovice | 12,5 | 129,4 | 7,7 | 8,2 | 3,17 | 9,8 | 1,9 | 78 | 154 |
TČ | Velké Bílovice | 17,5 | 188,3 | 11,2 | 5,6 | 3,55 | 7,7 | 3,2 | 114 | 326 |
TČ | Čejkovice | 14,0 | 147,8 | 8,8 | 5,7 | 3,38 | 8,7 | 1,4 | 113 | 234 |
SG | Velké Bílovice | 16,0 | 174,3 | 10,4 | 8,2 | 3,40 | 7,7 | 5,7 | 130 | 357 |
SG | Čejkovice | 16,5 | 174,2 | 10,4 | 8,7 | 3,22 | 8,6 | 4,1 | 38 | 112 |
RR | Velké Bílovice | 15,0 | 164,3 | 9,8 | 10,5 | 3,17 | 10,7 | 4,4 | 118 | 223 |
RR | Čejkovice | 12,0 | 122,4 | 7,3 | 12,4 | 3,04 | 11,8 | 4,8 | 136 | 193 |
CHA | Velké Bílovice | 17,5 | 189,1 | 11,2 | 7,9 | 3,38 | 8,5 | 4,2 | 77 | 232 |
CHA | Čejkovice | 16,5 | 166,6 | 9,9 | 10,7 | 3,20 | 9,1 | 6,5 | 103 | 262 |
FR | Velké Bílovice | 15,5 | 165,8 | 9,9 | 8,7 | 3,25 | 10,0 | 3,8 | 81 | 215 |
FR | Čejkovice | 16,5 | 166,7 | 9,9 | 9,3 | 3,23 | 10,7 | 3,4 | 108 | 308 |
FR | Velké Pavlovice | 15,0 | 154,8 | 9,2 | 7,5 | 3,33 | 7,9 | 4,0 | 85 | 233 |
RM | Velké Bílovice | 11,5 | 123,0 | 7,3 | 9,8 | 3,19 | 9,5 | 3,6 | 95 | 186 |
RM | Čejkovice | 19,5 | 193,4 | 11,5 | 6,4 | 3,38 | 8,2 | 2,0 | 69 | 198 |
RM | Velké Pavlovice | 18,0 | 180,5 | 10,7 | 7,8 | 3,58 | 7,6 | 5,4 | 122 | 380 |
ZW | Velké Bílovice | 12,5 | 138,8 | 8,3 | 9,5 | 3,02 | 11,1 | 2,3 | 80 | 156 |
ZW | Čejkovice | 18,5 | 181,3 | 10,8 | 8,1 | 3,26 | 9,8 | 3,1 | 89 | 237 |
ZW | Velké Pavlovice | 15,5 | 162,6 | 9,7 | 7,2 | 3,20 | 9,0 | 2,3 | 50 | 142 |
CGS | Velké Bílovice | 13,0 | 142,1 | 8,4 | 9,9 | 3,27 | 10,2 | 5,0 | 145 | 267 |
CSG | Čejkovice | 14,0 | 139,4 | 8,3 | 11,7 | 3,14 | 10,9 | 5,4 | 100 | 175 |
CSG | Velké Pavlovice | 14,5 | 147,9 | 8,8 | 12,1 | 3,25 | 8,6 | 8,4 | 172 | 326 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | 17,0 | 174,8 | 10,4 | 5,5 | 3,33 | 8,2 | 1,8 | 47 | 144 |
MT | Lednice | 16,0 | 171,6 | 10,2 | 6,2 | 3,28 | 8,0 | 1,7 | 54 | 147 |
VZ | Mikulov | 15,0 | 151,9 | 9,0 | 6,8 | 3,36 | 9,1 | 2,1 | 44 | 121 |
VZ | Lednice | 11,0 | 110,8 | 6,6 | 9,7 | 3,18 | 12,5 | 1,5 | 128 | 198 |
PA | Perná | 18,5 | 185,0 | 11,0 | 6,2 | 3,48 | 8,0 | 3,3 | 60 | 190 |
TČ | Lednice | 19,5 | 202,1 | 12,0 | 5,7 | 3,38 | 8,1 | 1,5 | 73 | 177 |
SG | Mikulov | 20,5 | 201,4 | 12,0 | 7,9 | 3,37 | 8,3 | 4,5 | 57 | 178 |
SG | Lednice | 20,5 | 206,7 | 12,3 | 5,9 | 3,28 | 8,5 | 1,8 | 26 | 101 |
RR | Bavory | 14,5 | 145,5 | 8,6 | 12,5 | 3,04 | 11,1 | 5,4 | 108 | 173 |
RR | Lednice | 16,0 | 16,1 | 9,5 | 8,9 | 3,15 | 9,6 | 3,6 | 84 | 163 |
CHA | Perná | 19,0 | 190,8 | 11,3 | 6,4 | 3,44 | 7,9 | 3,4 | 35 | 148 |
CHA | Lednice | 17,5 | 183,9 | 10,9 | 7,7 | 3,23 | 7,9 | 3,8 | 40 | 141 |
RM | Lednice | 12,0 | 127,8 | 7,6 | 7,7 | 3,38 | 8,5 | 3,3 | 76 | 179 |
FR | Lednice | 16,5 | 174,4 | 10,4 | 7,8 | 3,22 | 10,1 | 1,5 | 25 | 84 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
VZ | Strážnice | 15,5 | 156,0 | 9,3 | 9,9 | 3,26 | 8,9 | 5,5 | 110 | 252 |
PA | Sudoměřice | 17,0 | 164,3 | 9,8 | 9,4 | 3,51 | 8,7 | 6,4 | 160 | 376 |
RR | Petrov | 15,0 | 147,3 | 8,8 | 12,1 | 2,21 | 10,0 | 6,3 | 126 | 247 |
SG | Strážnice | 15,5 | 159,4 | 9,5 | 10,0 | 3,27 | 8,3 | 7,0 | 113 | 289 |
CHA | Strážnice | 17,0 | 170,9 | 10,2 | 9,6 | 3,30 | 7,8 | 6,3 | 74 | 198 |
RM | Sudoměřice | 17,0 | 168,4 | 10,0 | 8,9 | 3,44 | 8,2 | 5,4 | 83 | 231 |
FR | Sudoměřice | 13,0 | 134,3 | 8,0 | 10,7 | 3,19 | 10,0 | 5,4 | 94 | 198 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Svatý Júr | 17,5 | 179,8 | 10,7 | 4,5 | 3,64 | 6,4 | 2,6 | 45 | 193 |
VZ | Svatý Júr | posbíráno | ||||||||
TČ | Svatý Júr | 20,5 | 211,3 | 12,6 | 4,0 | 3,65 | 6,3 | 1,7 | 51 | 185 |
SG | Svatý Júr | 19,0 | 197,1 | 11,7 | 5,7 | 3,30 | 7,0 | 2,8 | 31 | 136 |
RR | Svatý Júr | 16,0 | 167,9 | 10,0 | 8,1 | 3,24 | 8,3 | 3,4 | 48 | 117 |
CHA | Svatý Júr | 19,5 | 202,8 | 12,1 | 6,0 | 3,44 | 6,3 | 4,0 | 83 | 279 |
FR | Svatý Júr | 15,5 | 162,9 | 9,7 | 6,8 | 3,37 | 6,8 | 3,6 | 70 | 208 |
Pro více informací k analýze kontaktuje Ing. et Mgr. Michaela Osičková
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
E-mail: enolog@vinarskepotreby.cz
---------------------------------------------------------------------------------------------
Co je BS předsběrová analýza hroznů?
Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.
Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.
Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.
Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.