Moštoměry, lihoměry, cukroměry(7)
MOŠTOMĚR se užívá pro určení koncentrace zkvasitelných cukrů v moštu v kg/hl.Víno se získává z ovocného nebo hroznového moštu, v němž kvasinky rozloží cukr na alkohol, který má konzervační účinky. Má-li víno málo alkoholu, snadno podléhá vadám a nemocím. Pro výrobu vína je rozhodující obsah cukru v moštu. Ovocné mošty je nutné před kvašením vždy dosladit na hodnotu 22 až 24 kg/hl a révové… Více
MOŠTOMĚR se užívá pro určení koncentrace zkvasitelných cukrů v moštu v kg/hl.
Víno se získává z ovocného nebo hroznového moštu, v němž kvasinky rozloží cukr na alkohol, který má konzervační účinky. Má-li víno málo alkoholu, snadno podléhá vadám a nemocím. Pro výrobu vína je rozhodující obsah cukru v moštu. Ovocné mošty je nutné před kvašením vždy dosladit na hodnotu 22 až 24 kg/hl a révové mošty dle potřeby.
CUKROMĚR se užívá pro určení množství zbytkového cukru v kvasu ve váhových %.
Ovocné destiláty – pálenky jsou nápoje s vysokým obsahem alkoholu vyrobené destilací zkvašeného ovoce nebo ovocného vína.
Při kvašení klesá v kvasu podíl zkvasitelných cukrů v závislosti na teplotě a nastává problém stanovit optimální dobu pálení. Optimální doba pálení je, když kvas obsahuje 4 až 5% zbytkového cukru.
LIHOMĚR se používá jako měřidlo pro určení % alkoholu ve vodných roztocích v objemových %.