Zhodnocení sklizně 2017 - BS vinařské potřeby
Letošní rok byly vinice potrápeny dvojí vlnou mrazů, po kterých následoval téměř do konce července silný vláhový stres.
Letošní rok byly vinice potrápeny dvojí vlnou mrazů, po kterých následoval téměř do konce července silný vláhový stres. Výraznější tlaky chorob se nám však naštěstí vyhnuly a tak se nakonec do sklepů dostaly většinou krásné hrozny, se kterými mohl vinař dál kreativně pracovat.
Nedostatek srážek ke konci srpna způsobil u různých odrůd netypické rychlé navýšení cukernatosti, mnohdy až o 4 °NM oproti roku 2016. Bobule byly na většině míst menší, avšak tím také poskytly velmi dobrý základ pro produkci kvalitních vín letošního ročníku, zejména v případě modrých odrůd. Díky rapidnímu růstu cukernatosti docházelo k postupnému snižování kyselin a tak se v mnoha sklepích stalo nezbytností dokyselování. Co se týče Svatomartinských vín, ta očekáváme v letošním roce vzhledem ke kvalitě brzy sklízených hroznů velmi pěkná.
V průběhu září se postupně začaly střídat chladnější noci s teplými dny a příznivě byly rozloženy také srážky. To mělo na dozrávání pozitivní vliv. Velice pěkně se během letošních předsběrových analýz ukazovaly parametry například u ryzlinkových typů. Tato situace se ale začátkem 37. týdne změnila, začalo pravidelně a vydatně pršet. To se samozřejmě podepsalo na kvalitě hroznů, poměrně výrazně také klesaly cukry, náchylnější odrůdy podléhaly šedé hnilobě hroznů. Rozhodujícím parametrem sklizně se tak v letošním roce stával především sklizňový zdravotní stav hroznů a kolikrát také vůbec možnost vjet s technikou do vinohradu. Od 39. týdne pak většina hroznů na vinicích začala silněji podléhat hnilobám, u modrých odrůd měkly slupky, zavadaly třapiny a docházelo postupně ke ztrátě specifické hroznově-ovocné chuti. Hodnota pH se během kampaně držela vesměs na 3,4. Začátkem října již v cukernatosti, celkových titrovatelných kyselinách nebo pH nedocházelo k výrazným změnám. Charakteristickým znakem letošního vinobraní se stal také velmi pomalý vzestup hodnot pro celkový asimilovatelný dusík (YAN).
V letošním roce bylo zřejmě nejlepším řešením sklízet buď velmi brzy, nebo při podmínce zdravých a volněji rozložených hroznů třeba až koncem října.
V rámci předsběrových analýz již 5 let spolupracujeme s řadou vinařů, kteří nám poskytují vzorky bobulí k hodnocení. Každý týden od začátku sklizňové zralosti si dají práci se sběrem bobulí a dopravením do laboratoří. Rozbory jsou vždy prováděny na centrále BS vinařských potřeb v souladu s akreditovanými metodikami a výsledky včetně odborného komentáře zprostředkovávány zdarma a to každý týden, a pro všechny zákazníky.
Chceme tímto tedy v závěru letošní kampaně poděkovat za užitečnou spolupráci následujícím vinařům a vinařstvím:
Hrabal, s.r.o.
Prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD.
Rodinné vinařství Sedlák
Tanzberg Mikulov a.s
Vinařství Hana Mádlová
Vinařství Sing Wine s.r.o.
Vinařství Stanislav Mádl
Vinařství Vladimír Tetur
Vinárstvo Dubovský a Grančič
Vinohradník Ing. Ladislav Macháček
Víno Hradil Čejkovice
Žerotín a.s.