
TANIN – přidaná hodnota pro vaše víno
Sklep
V rámci enologického poradenství navštěvujeme vinaře a finalizujeme vína před lahvováním.
Taniny, které do vín doporučujeme použít, by měly být vždy jen přidanou hodnotou vína a neměly by překrývat jeho charakteristiku a odrůdovost.
Mají schopnost ovlivnit čichové i chuťové vlastnosti vína, barvu a celkovou stabilitu. Navíc působí antioxidačně, zlepšují organoleptický profil a mají bakteriostatické účinky.
Mají schopnost ovlivnit čichové i chuťové vlastnosti vína, barvu a celkovou stabilitu. Navíc působí antioxidačně, zlepšují organoleptický profil a mají bakteriostatické účinky.
Je těžké najít jeden určitý tanin na bílé, růžové a červené víno. Volba vhodného taninu je vždy o typu vína a testu, který dokážeme u zákazníka provést.
A jaké jsou naše nejoblíbenější taniny?
Tanin vhodný pro bílé víno
TANENOL CITRUSSměs kondenzovatelných a galických taninů extrahovaných z akátového a citronového dřeva. Víno získá po aplikaci intenzivní aroma čerstvých hroznů, grepu, citrónu, jablek a bílých květin, které se spojuje s primárním odrůdovým aroma.
TANENOL FRESH FRUIT
Kondenzovatelný tanin, extrahovaný ze slupek bílých hroznů a dřeva citronovníku. Aplikace během zrání nebo před lahvováním zvyšuje svěžest vína, snižuje oxidativní tóny a hořkost, také zvyšuje sladkost a jemnost. Osvěžuje aroma vína o citrusové a květinové tóny.
TANENOL ELEGANCE
Kondenzovatelný tanin vyráběný z taninů extrahovaných ze slupek bílých hroznů. Světle červený prášek s vůní heřmánku a hroznů. Svým složením chrání mošt a víno před oxidací a zároveň zlepšuje strukturu a komplexnost.
Tanin vhodný pro růžové víno
TANENOL FRUITANSměs kondenzovatelných taninů, extrahovaných z čerstvých, fyziologicky zralých, bílých hroznových semen. V bílých vínech má pozitivní účinek na organoleptické vlastnosti vína, zlepšení intenzity a perzistence vůně bez vlivu na strukturu nebo rovnováhu kyselin. V červených vínech zvyšuje plnost a ovocné znaky vína.
Tanin vhodný pro červené víno
TANENOL FRUITANSměs kondenzovatelných taninů, extrahovaných z čerstvých, fyziologicky zralých, bílých hroznových semen. V bílých vínech má pozitivní účinek na organoleptické vlastnosti vína, zlepšení intenzity a perzistence vůně bez vlivu na strukturu nebo rovnováhu kyselin. V červených vínech zvyšuje plnost a ovocné znaky vína.
TANENOL DARK CHOCOLATE
Tanin extrahovaný z francouzského dubu se středně silným pálením. Originální proces extrakce zajišťuje velmi intenzivní profil vůně s charakteristickými tóny hořké čokolády, koření a pražené kávy. Použití v průběhu zrání nebo před lahvováním zvyšuje aromatiku a komplexnost, prodlužuje životnost barikových sudů a osvěžuje vína starších ročníků.
Za enologický tým BS: Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář Ph.D.