Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Předsběrová analýza 38. týden

Předsběrová analýza 38. týden

Vinice

Letošní vinobraní nabralo rychlý spád. Těm, co neposbírali všechno před dešti, doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích.

V uplynulém týdnu během 4 dnů spadlo obrovské množství srážek. V Mikulově na Svatém kopečku bylo naměřeno v období 11.9. – 17.9. 235 mm, v Lednici 160 mm, na trati Úlehle ve Velkých Bílovicích 200 mm, ve Strážnici 177 mm a v Dobšicích na Znojemsku 172 mm.
Předpověď počasí v následujících dnech slibuje polojasno, ráno či dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, ojediněle slabé přeháňky nebo bouřky. Denní teploty v rozmezí – 18-21 °C a noční se budou v průměru pohybovat kolem 10 °C.


Deštivé počasí působilo pokles cukernatosti - díky přijaté vodě se koncentrace cukrů v bobulích naředila. Průměrně se snížila cukernatost za týden napříč všemi bílými odrůdami o 1,8 °NM. U modrých odrůd byla ztráta cukernatosti ještě o něco vyšší, o 2,3 °NM. Průměrné hodnoty cukernatosti u modrých odrůd jsou vyrovnané a napříč všemi podoblastmi se pohybují kolem 20 °NM, u bílých je to 20,7 °NM.

V grafu níže může pozorovat vývoj u odrůdy Veltlínské zelené, konkrétně z Dyje na Znojemsku. Je patrná stagnace nárustu cukernatosti a zároveň klesající obsah titrovatelných kyselin. Ty stále klesají u všech odrůd, a právě deštivé počasí to ještě podpořilo. A konkrétně ve Znojemské podoblasti u sledovaných odrůd dochází k největšímu odbourávání kyseliny jablečné přímo v bobulích. Tramín červený a Veltlínské zelené již mají hodnoty pod 1 g/l, konkrétně 0,7 g/l. Nízký obsah kyseliny jablečné u bílých odrůd může způsobovat plochá a fádní vína. Z toho důvodu doporučujeme sledovávání organických kyselin v moštech a jejich následnou úpravu.

 
Graf vývoje cukernatosti a obsahu kyselin u odrůdy Veltlínské zelené ve Znojemské podoblasti

Titrovatelné kyseliny jsou v průměru 5,1 g/l u bílých odrůd a 5,6 g/l u modrých odrůd. Jejich hodnota klesla u bílých odrůd o 0,5 g/l a u modrých o 0,6 g/l. I přes to hodnota pH zůstává v průměru stejná jako minulý týden a to je 3,3 u bílých odrůd. Modré odrůdy zaznamenaly mírný vzestup pH o 0,1 na průměrných 3,4.
Díky chladnějším nocím by se mohl zpomalit pokles kyseliny jablečné. Protože za týden její hodnota v průměru u bílých odrůd klesla dokonce o 0,5 g/l.
Nyní je průměrný obsah asimilovatelného dusíku kolem 160 mg/l. Hodnoty v loňském roce byly v tomto období kolem 218 mg/l.
Díky vyšším cukernatostem se objevují problémy s dokvášením moštů, proto doporučujeme v poslední třetině kvašení aplikaci výživy NUTRIFERM NO STOP.

 Letošní vinobraní nabralo rychlý spád. Vysoký nárust cukernatostí a průběh počasí způsobil tak, že některá vinařství již mají v polovině září po vinobraní a nyní je čeká práce ve sklepě. Těm, co neposbírali všechno před dešti, doporučujeme sledovat zdravotní stav hroznů na vinicích. V případě začínající hniloby rozhodně neotálet se sběrem. Hnilobou aktuálně trpí nejvíce Zweigeltrebe a Rulandské modré.

Předsběrová analýza hroznů 38. týden 2024

OdrůdaOblast sběruCukernatost (°NM)Glu+Fru (g/l)Potenciální alkohol           (% obj.)Titrovatelné kyseliny
(g/l)
pHKyselina vinná      (g/l)Kyselina jablečná (g/l)Ammonia (mg/l)YAN
(mg/l)
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
RRVelké Bílovice19,5198,811,85,73,477,61,785263
RRČejkovice19,5199,111,86,03,197,61,876224
CHAVelké BílovicePOSBÍRÁNO
CHAČejkovicePOSBÍRÁNO
FRČejkovice20,0202,812,15,73,266,92,478297
FRVelké Pavlovice20,0206,312,35,43,536,32,771206
RMČejkovice20,5201,812,04,63,606,02,477337
RMVelké Bílovice25,0256,115,24,83,484,82,012122
RMVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
ZWČejkovice20,5211,112,64,53,426,01,979290
ZWVelké Bílovice21,0218,913,05,93,317,01,721136
ZWVelké PavlovicePOSBÍRÁNO
CSGČejkovice17,0181,510,86,93,285,74,058161
CGSVelké Bílovice18,5192,911,55,63,546,82,488223
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
VZMikulovPOSBÍRÁNO
VZLednice22,5235,114,04,53,246,60,939151
PernáPOSBÍRÁNO
Lednice22,0227,713,53,83,365,60,815129
SGMikulovPOSBÍRÁNO
SGLednice27,0279,216,63,53,494,32,627191
RRBavoryPOSBÍRÁNO
RRLednice19,5202,912,15,33,276,71,522128
CHAPernáPOSBÍRÁNO
CHALednice22,5230,913,74,73,346,11,513125
RMLednicePOSBÍRÁNO
FRLednice19,0201,412,04,73,397,01,622134
FRMikulovPOSBÍRÁNO
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
VZStrážnice21,0216,712,94,63,455,91,513113
PASudoměřice19,5198,211,86,03,596,53,4106348
RRPetrov19,0195,711,66,23,267,02,236127
SGStrážnicePOSBÍRÁNO
CHASudoměřicePOSBÍRÁNO
FRSudoměřice20,0202,212,07,43,247,73,130123
RMSudoměřice19,5200,011,96,43,566,03,454212
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
SGDobšicePOSBÍRÁNO
Dobšice20,0201,111,94,33,284,90,7-173
NGDobšicePOSBÍRÁNO
DobšicePOSBÍRÁNO
RRDobšice17,0171,710,27,02,976,31,3-119
RVDobšice19,0192,811,55,93,095,51,1-144
MTDobšicePOSBÍRÁNO
VZDyje19,5197,711,85,83,196,40,7-164
SVDyjePOSBÍRÁNO

Předsběrová analýza ke stažení ZDE.

------------------------------------------------------------------------------------------

Co je BS předsběrová analýza hroznů?

Stejně jako v předchozích 9 letech jednou týdně až do konce sklizně bezplatně zveřejňujeme výsledky laboratorních rozborů moštu z různých odrůd révy z pěti vinařských podoblastí: Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické, Znojemské a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také hodnoty pH, titrovatelných a organických kyselin. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, poskytuje pěstitelům řadu praktických a užitečných informací.

Analýzy zveřejňujeme každý týden na www.vinarskepotreby.cz.

Předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů jednotlivých odrůd.