Předsběrová analýza 34. týden
Vinice
Přesběrové analýzy letos začínají o tři týdny dříve než v minulém roce.
Vegetace se probudila dříve díky nástupu brzkých jarních teplých dnů. Bohužel v mnoha lokalitách došlo ke zničení části mladých letorostů jarními mrazy, a to ovlivnilo množství úrody.
Réva, která nebyla postižena mrazy, měla vhodné podmínky pro růst a větší násadu hroznů. Na jaře byl dostatek vláhy a nezvykle teplé počasí. Horké počasí je prakticky celé léto. Hrozny vyzrávají dříve.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách na jihu Moravy.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Předpověď na následující týden je opět slunečná s teplotami kolem 30 °C a beze srážek.
Ve vinicích bobule dozrávají rovnoměrně a vyrovnaně i co se týče jednotlivých odrůd, jak bílých, tak modrých. Léto máme poměrně suché s nadprůměrnými teplotami, nejen ve dne, ale i v noci. Díky tomu již teď můžeme pozorovat nižší titrovatelné kyseliny, předčasné odbourávání kyseliny jablečné na keři a s tím související vyšší hodnoty pH.
V těchto dnech se již začíná se sběrem hroznů odrůd jako Solaris, Irsai Oliver, Muškát moravský. První výsledky rozboru hroznů v tomto týdnu ukazují průměrnou cukernatost u bílých odrůd 15,7 °NM. Nejvyšší průměrná cukernatost byla naměřena v Tramínu červeném (17,8°NM), Mülleru Thurgau (16,6°NM) a Chardonnay (16,5°NM). Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,8 g/l v bobulích bílých odrůd a s tím související pH kolem hodnoty 3,20. Zajímavé jsou hodnoty YAN, které jsou již nyní na nižších hodnotách, v průměru kolem 200 mg/l. Předběžně odhadujeme, že letos bude vhodné postupně dodávat dusíkatou výživu v průběhu fermentace a u některých moštů upravovat hodnotu titrovatelných kyselin a pH.
Kvalita suroviny vhodné ke sběru již není založená jen na obsahu cukernatosti, což se projevuje ve stále teplejších ročnících. Význam pro kvalitní, především bílá vína s bohatou aromatikou, mají právě titrovatelné kyseliny a organické kyseliny spolu s hodnotou pH. Je vhodné při sběru suroviny řešit primárně tyto ukazatele. Kyselina vinná je v hroznech stabilní, vzniká před zaměkáním bobulí a během zrání se zásadně nemění. K nejvýraznějším změnám během dozrávání dochází právě u kyseliny jablečné. Největší vliv na její snižování má teplota, oslunění bobulí a kvalitně provedené zelené práce.
Optimální poměr kyseliny vinné a kyseliny jablečné u bílých vín je 3-2:1. Dle naměřených hodnot v tento týden sbíraných hroznech můžeme pozorovat velice rozdílné poměry mezi jednotlivými odrůdami i mezi podoblastmi. U některých odrůd jsou již téměř optimální hodnoty kyseliny jablečné – poměr kyseliny vinné a jablečné je v průměru nyní 2,2:1. Ale máme i případ Mülleru Thurgau ze Znojemska, kdy kyselina jablečná je již velice nízká a poměr s kyselinou vinnou je v poměru 4:1.
Réva, která nebyla postižena mrazy, měla vhodné podmínky pro růst a větší násadu hroznů. Na jaře byl dostatek vláhy a nezvykle teplé počasí. Horké počasí je prakticky celé léto. Hrozny vyzrávají dříve.
Níže uvedený graf týdenních teplot je z meteostanice ve Velkých Bílovicích z trati Zadní Hora a je podobný i v ostatních lokalitách na jihu Moravy.
Údaje byly získány z webových stránek firmy AMET-sdružení Litschmann & Suchý http://www.amet.cz/.
Předpověď na následující týden je opět slunečná s teplotami kolem 30 °C a beze srážek.
Ve vinicích bobule dozrávají rovnoměrně a vyrovnaně i co se týče jednotlivých odrůd, jak bílých, tak modrých. Léto máme poměrně suché s nadprůměrnými teplotami, nejen ve dne, ale i v noci. Díky tomu již teď můžeme pozorovat nižší titrovatelné kyseliny, předčasné odbourávání kyseliny jablečné na keři a s tím související vyšší hodnoty pH.
V těchto dnech se již začíná se sběrem hroznů odrůd jako Solaris, Irsai Oliver, Muškát moravský. První výsledky rozboru hroznů v tomto týdnu ukazují průměrnou cukernatost u bílých odrůd 15,7 °NM. Nejvyšší průměrná cukernatost byla naměřena v Tramínu červeném (17,8°NM), Mülleru Thurgau (16,6°NM) a Chardonnay (16,5°NM). Titrovatelné kyseliny se pohybují v průměru 8,8 g/l v bobulích bílých odrůd a s tím související pH kolem hodnoty 3,20. Zajímavé jsou hodnoty YAN, které jsou již nyní na nižších hodnotách, v průměru kolem 200 mg/l. Předběžně odhadujeme, že letos bude vhodné postupně dodávat dusíkatou výživu v průběhu fermentace a u některých moštů upravovat hodnotu titrovatelných kyselin a pH.
Kvalita suroviny vhodné ke sběru již není založená jen na obsahu cukernatosti, což se projevuje ve stále teplejších ročnících. Význam pro kvalitní, především bílá vína s bohatou aromatikou, mají právě titrovatelné kyseliny a organické kyseliny spolu s hodnotou pH. Je vhodné při sběru suroviny řešit primárně tyto ukazatele. Kyselina vinná je v hroznech stabilní, vzniká před zaměkáním bobulí a během zrání se zásadně nemění. K nejvýraznějším změnám během dozrávání dochází právě u kyseliny jablečné. Největší vliv na její snižování má teplota, oslunění bobulí a kvalitně provedené zelené práce.
Optimální poměr kyseliny vinné a kyseliny jablečné u bílých vín je 3-2:1. Dle naměřených hodnot v tento týden sbíraných hroznech můžeme pozorovat velice rozdílné poměry mezi jednotlivými odrůdami i mezi podoblastmi. U některých odrůd jsou již téměř optimální hodnoty kyseliny jablečné – poměr kyseliny vinné a jablečné je v průměru nyní 2,2:1. Ale máme i případ Mülleru Thurgau ze Znojemska, kdy kyselina jablečná je již velice nízká a poměr s kyselinou vinnou je v poměru 4:1.
Předsběrová analýza hroznů 34. týden 2024
Odrůda | Oblast sběru | Cukernatost (°NM) | Glu+Fru (g/l) | Potenciální alkohol (% obj.) | Titrovatelné kyseliny (g/l) | pH | Kyselina vinná (g/l) | Kyselina jablečná (g/l) | Ammonia (mg/l) | YAN (mg/l) |
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ | ||||||||||
MT | Velké Bílovice | 16,0 | 170,2 | 10,1 | 6,7 | 3,33 | 8,1 | 2,3 | 65 | 183 |
MT | Čejkovice | 13,5 | 146,3 | 8,7 | 6,4 | 3,18 | 6,9 | 1,7 | 86 | 188 |
VZ | Velké Bílovice | 18,5 | 200,4 | 11,9 | 7,0 | 3,41 | 8,8 | 2,2 | 121 | 299 |
VZ | Čejkovice | 10,5 | 112,2 | 6,7 | 9,6 | 3,12 | 9,8 | 2,8 | 107 | 177 |
TČ | Velké Bílovice | 18,0 | 194,3 | 11,6 | 5,4 | 3,63 | 6,8 | 2,8 | 119 | 359 |
TČ | Čejkovice | 16,0 | 171,9 | 10,2 | 7,0 | 3,26 | 8,5 | 2,6 | 138 | 320 |
SG | Velké Bílovice | 16,5 | 180,7 | 10,7 | 10,1 | 3,26 | 7,7 | 6,0 | 131 | 355 |
SG | Čejkovice | 15,0 | 165,7 | 9,8 | 9,7 | 2,94 | 9,1 | 4,3 | 63 | 144 |
RR | Velké Bílovice | 13,5 | 142,3 | 8,5 | 11,1 | 3,13 | 10,7 | 4,3 | 144 | 259 |
RR | Čejkovice | 11,5 | 129,1 | 7,7 | 12,6 | 2,79 | 11,5 | 4,6 | 140 | 214 |
CHA | Velké Bílovice | 15,0 | 163,1 | 9,7 | 8,8 | 3,38 | 8,5 | 4,0 | 90 | 256 |
CHA | Čejkovice | 14,0 | 150,5 | 8,9 | 11,7 | 3,09 | 9,7 | 5,9 | 107 | 229 |
PODOBLAST MIKULOVSKÁ | ||||||||||
MT | Mikulov | 19,5 | 204,6 | 12,2 | 5,8 | 3,48 | 7,0 | 2,6 | 51 | 200 |
CHA | Perná | 20,5 | 213,4 | 12,7 | 7,1 | 3,50 | 7,1 | 3,6 | 42 | 164 |
TČ | Perná | 20,5 | 220,0 | 13,1 | 4,9 | 3,52 | 6,3 | 2,1 | 29 | 140 |
SVG | Mikulov | 18,5 | 196,4 | 11,7 | 7,4 | 3,30 | 7,9 | 3,5 | 51 | 165 |
RR | Bavory | 9,0 | 90,1 | 5,4 | 18,7 | 3,00 | 12,5 | 9,2 | 133 | 179 |
VZ | Mikulov | 16,5 | 175,4 | 10,4 | 7,5 | 3,37 | 9,1 | 2,7 | 75 | 180 |
PODOBLAST SLOVÁCKÁ | ||||||||||
PA | Sudoměřice | 16,0 | 173,1 | 10,3 | 11,7 | 3,16 | 9,4 | 5,9 | 104 | 247 |
CHA | Strážnice | 15,5 | 166,1 | 9,9 | 10,5 | 3,32 | 7,4 | 6,1 | 97 | 246 |
SVG | Sudoměřice | 16,5 | 178,5 | 10,6 | 9,8 | 3,23 | 7,2 | 5,7 | 70 | 191 |
RR | Petrov | 12,5 | 132,8 | 7,9 | 13,5 | 3,12 | 10,6 | 6,6 | 118 | 202 |
VZ | Strážnice | 13,5 | 146,9 | 8,7 | 10,1 | 3,32 | 8,5 | 5,0 | 119 | 234 |
PODOBLAST MALOKARPATSKÁ (SK) | ||||||||||
MT | Šenkvice | 16,5 | 178,5 | 10,6 | 5,7 | 3,41 | 5,8 | 2,4 | 36 | 124 |
TČ | Šenkvice | 18,5 | 196,0 | 11,6 | 5,0 | 3,37 | 5,5 | 2,0 | 23 | 111 |
MM | Šenkvice | 17,5 | 189,0 | 11,2 | 6,4 | 3,26 | 6,8 | 2,4 | 79 | 213 |
RR | Šenkvice | 13,5 | 138,9 | 8,3 | 11,0 | 3,09 | 9,4 | 4,4 | 67 | 124 |
SG | Šenkvice | 17,5 | 189,6 | 11,3 | 8,3 | 3,15 | 6,7 | 4,0 | 54 | 145 |
VZ | Šenkvice | 17,0 | 181,6 | 10,8 | 6,6 | 3,29 | 7,9 | 1,8 | 46 | 135 |
FR | Šenkvice | 16,5 | 179,8 | 10,7 | 8,5 | 3,18 | 8,2 | 3,4 | 38 | 133 |
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ | ||||||||||
SG | Dobšice | 13,6 | 142,2 | 8,5 | 9,9 | 2,78 | 8,4 | 3,0 | - | 106 |
TČ | Dobšice | 17,5 | 177,7 | 10,6 | 8,8 | 3,07 | 8,2 | 3,4 | - | 247 |
NG | Dobšice | 14,2 | 145,4 | 8,6 | 9,9 | 2,89 | 8,2 | 3,6 | - | 149 |
RŠ | Dobšice | 15,0 | 154,4 | 9,2 | 11,6 | 2,83 | 8,6 | 4,7 | - | 159 |
RR | Dobšice | 9,8 | 103,3 | 6,1 | 13,8 | 2,70 | 10,2 | 5,4 | - | 105 |
RV | Dobšice | 12,0 | 127,7 | 7,6 | 11,1 | 2,83 | 8,4 | 4,2 | - | 125 |
MT | Dobšice | 17,5 | 176,0 | 10,5 | 6,6 | 3,04 | 6,1 | 1,4 | - | 120 |
VZ | Dyje | 14,0 | 142,0 | 8,4 | 9,5 | 2,96 | 9,2 | 2,9 | - | 155 |
SV | Dyje | 17,3 | 176,5 | 10,5 | 10,0 | 2,90 | 7,6 | 4,0 | - | 180 |