Nabídka produktů
Košík0

V košíku zatím nic není

Nejprodávanější zboží

Způsoby doručení

  • Osobní odběr 17 Kč
  • Česká pošta od 85 Kč
  • Zásilkovna 73 Kč
  • Přepravní služba od 115 Kč
Masterclass s mezinárodním expertem Willi Balanjukem

Masterclass s mezinárodním expertem Willi Balanjukem

Reference

Poslední březnový týden se BS obchodní a enologický tým účastnil přednášky a degustace vedené odborníkem na evropský trh s vínem.

Na konci března jsme se zúčastnili dalšího masterclassu, pořádaného Národním vinařským centrem, tentokrát s rakouským sommelierém, novinářem a lektorem Willim Balanjukem.

Během jeho osobitého přístupu se v přednášce věnoval tématům jako je problematika prodeje vín na evropském trhu, zhodnocení kvality a ceny moravských vín v kontextu s evropskými. 
Součásti byla degustace, kde se chutnalo celkem 15 pečlivě vybraných vzorků vín ze zahraničí a tuzemska. Proběhla zde možnost srovnání kvality v závislosti na stylu a ceně vína.
V pěti degustačních setech jsme měli možnost hodnotit šumivá vína, vyráběná tradiční metodou, supermarketová vína a poté odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Frankovku.

Při otázce blendování vín upozornil Balanjuk, že na evropském trhu jsou cuveé naprosto běžnou záležitostí, tuzemští vinaři, avšak zůstávají spíše konzervativní a volí prodej vín po jednotlivých odrůdách.
V dnešní době je poptávka spíše po regionálních vínech, lehčích s nižším obsahem alkoholu. Ovšem při párování vín s jídlem můžou například vína s větším podílem tříslovin krásně doplnit chuť jídel z asijské kuchyně. 
U hodnocení červených vín se podle Balanjuka degustátor nechá výrazně ovlivnit hlavně barvou vína a posléze to ve svém hodnocení promítne.
Na závěr přednášky zazněla zajímavá věta: „Vyrobit skvělé víno, znamená udělat méně chyb než ostatní“. 

Za celý tým BS vinařské potřeby – Bronislav Hejl