Jak správně skladovat víno v lahvích
Sklep
V průběhu lahvování trpí víno stresem, ze kterého se vzpamatovává i několik týdnů. Proto je dobré, víno před distribucí určitý čas skladovat. Pro řadu vín hraje delší skladování (zrání) v lahvích důležitou roli.Víte, jak správně skladovat víno v lahvích, aby nedošlo k jeho poškození?
První krokem ihned po lahvování musí být správné zacházení s již uzavřenými lahvemi.
Víno uzavřené korkovou zátkou je nutné nechat pět minut ve svislé poloze a až poté je ukládat do vodorovné, zlepšíme tím těsnost a nedojde k obtečení zátky. Uložením lahví do vodorovné polohy zajistíme korkové zátce správnou vlhkost a zamezíme oxidaci.
Víno uzavřené šroubovým uzávěrem je nutné nechat stát ve svislé poloze po dobu třiceti minut a následně je můžeme ukládat do vodorovné polohy, vložka uvnitř uzávěru potřebuje dostatečný čas pro správnou těsnost, vyhneme se tím zatečení vína pod šroubový uzávěr.
Požadavky na správné skladování lahví:
- suché a tmavé místo bez přímého slunečního svitu
- stálá teplota pro skladování bílého vína 10-12 °C a červeného až 15 °C
- vlhkost vzduchu v místnosti přibližně 60–70 %, nižší vlhkost korkovou zátku vysuší a vyšší vlhkostí podporujeme tvorbu plísně
- čiré lahve je potřeba skladovat v neprůhledných boxech, aby nedocházelo k poškození vína světlem, nebo boxy alespoň obalit neprůhlednou fólii
Možné způsoby skladování:
- mobilní drátěné kontejnery na lahve
- zděné cihlové nebo betonové boxy na lahve
- dřevěné palety – pokud je víno již v kartónech
Správným skladování vína, můžeme ovlivnit jeho aroma, chuť i celkovou kvalitu.
Zdroj: BS enologický tým Ing. Miloš Vidlář a Bronislav Hejl