Dubové alternativy jsou "IN"
Proč použít dubové alternativy již ve fázi výroby vína?
Vinaři již dlouho používají k výrobě vína dřevěné sudy. V posledních letech je ale čím dál větší zájem i o dřevěné alternativy. Na trhu dnes existuje celá řada dubových alternativ, které mohou dodat vínu aromatickou čistotu, stabilizovat barvu, omezit zelené tóny a zlepšit pocit plnosti v ústech.
Dubové alternativy značky SEGUIN MOREAU, obsahují výhradně dřevo pocházející ze stejných zdrojů, jako je použito pro výrobu dřevěných sudů.
Zpracovaný dub SEGUIN MOREAU nabízíme v různých formách:
OENOCHIPS
ŒNOCHIPS® R02: tato dubová směs umocňuje ovocné aroma a dodává elegantní náznak dubu a strukturu, což vede k bohaté a hluboké chuti.
ŒNOCHIPS® R03: tato dubová směs posouvá senzorický profi l znatelně směrem k jemným, aromatickým tónům (černé ovoce, čokoláda, sladká koření) a dodává sladkost na patře.
ŒNOCHIPS® Exception: umocňují pocit sladkosti v ústech a zajišťují dobře vyvážený aromatický účinek: poskytují intenzivní ovocné tóny.
Doba aplikace: proměnlivá na základě dalších faktorů, obvykle 1 až 4 měsíců.
Více o produktech Oenochips ZDE
OENOSTAVE
Řada čtyř produktů sestavených z vybraných dubových desek (francouzský dub, americký dub) tak, aby bylo dosaženo přesných a reprodukovatelných senzorických vlastností vína. Desky spojené plastovou stahovací páskou je možné ponořit přímo do vína nebo volně vložit. Zpočátku budou plavat a poté postupně klesat na dno nádrže. Zakoupit je možné desky od 1 ks každého pálení.
Doba aplikace: proměnlivá na základě dalších faktorů, obvykle 2 až 6 měsíců.
ČERVENÁ I BÍLÁ VÍNA | tloušťka desky | DÁVKOVÁNÍ | Délka kontaktu |
Francouzský dub nepálený | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
Francouzský dub pálení medium | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
Francouzský dub pálení medium plus | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
Americký dub pálení medium | 7 mm | 2 - 6 g/l | 2 měsíce |
Fracnouzský dub - Exception | 18 mm | 2 - 8 g/l | 4 - 10 měsíců |
Deska: 7 mm = hmotnost 200 g, 18 mm = hmotnost 500 g
Více k produktu OENOSTAVE ZDE.OENOSTAVE COLLECTION
Jedná se o řadu 6 produktů sestavených z vybraných dubových desek tak, aby bylo dosaženo přesných a reprodukovatelných senzorických vlastností vína. Lze zakoupit pouze jako celou kolekci, ne jednotlivé desky.
Doba aplikace: proměnlivá na základě dalších faktorů, obvykle 2 až 6 měsíců.
BÍLÁ VÍNA | tloušťka desky | DÁVKOVÁNÍ | Balení v krabici |
Minéral – mladá bílá vína | 7 mm | 2-4 g/l | 40 desek |
Equilibre – vyzrálá bílá vína | 18 mm | 4-8 g/l | 16 desek |
Grains Nobles – dezertní vína | 7 mm | 4-8 g/l | 40 desek |
ČERVENÁ VÍNA | deska tloušťka | DÁVKOVÁNÍ | Balení v krabici |
Fruits – odrůdová červená vína | 7 mm | 2-4 g/l | 40 desek |
Altitude – plná červená vína | 18 mm | 2-4 g/l | 16 desek |
Elegance – koncentrovaná červená vína | 18 mm | 4-8 g/l | 16 desek |
Deska: 7 mm = hmotnost 200 g, 18 mm = hmotnost 500 g
Více k produktům OENOSTAVE COLLECTION ZDE.
A proč použít dubové alternativy již ve fázi výroby vína?
Otevřenost a aromatická čistota – dubové taniny pomáhají potlačovat sirné aroma, takže zajistí čistější vyjádření ovocnosti v souladu s očekáváným senzorickým profilem.
Vliv na charakter vůně – ať už aromatické sloučeniny pochází ze syrového dřeva (laktony, těkavé fenoly a fenolové aldehydy) nebo vznikají během opalování dřeva (těkavé fenoly, furany), výrazný vliv na aromatický profil vína.
Lepší vlastnosti vína v ústech – výzkum prokázal roli určitých sloučenin na chuťový profil vín. Konkrétně ovlivňují sladkost vína, objem a délku chuti na patře v ústech.
Enologický tým BS vinařské potřeby